Vraket av det savnede algeriske flyet med 116 personer om bord, ble sent torsdag kveld funnet like ved grensa mellom Mali og Burkina Faso.

Franske styrker er sendt for å samle bevis og sikre åstedet, 50 kilometer nord for grensa i nærheten av byen Gossi. Flyet ble funnet et godt stykke sør for der Malis president tidligere hadde sagt at det styrtet, mellom Gao og Kidal.

Passasjerflyet med minst 116 personer om bord var på vei fra Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, til Alger, hovedstaden i Algerie. Like før klokken 4 torsdag morgen forsvant flyet over Mali, en snau time etter at det tok av.

Knust til småbiter

I en erklæring fra den franske presidenten François Hollandes kontor heter det at flyet er identifisert, men at det er knust til småbiter og spredt over et større område.

Et medlem av et team fra Burkina Fasos kriseenhet, general Gilbert Diendere, sier de allerede har inspisert vraket like ved landsbyen Boulikessi. Han sier at flyet var helt utbrent, og at ingen hadde overlevd. Flere lik ble også observert.

Blant passasjerene om bord var det 51 franskmenn og 27 fra Burkina Faso. Besetningen på seks var spanske. Den franske presidenten François Hollande avlyste en reise for å bli i Paris og håndtere katastrofen. En krisestab ble organisert for å ta seg av de pårørende.

Utelukker ingenting

Radarkontakten med flyet ble borte 50 minutter etter avgang i Ouagadougou på en rute til Alger, litt etter at flygerne opplyste at de endret kurs på grunn av en storm.

Lokale gjetere ved Boulikessi sier de så flyet styrte. De sier det ble truffet av lyn og falt brennende til bakken. Men Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius vil ikke utelukke noen mulige årsaker til at flyet forsvant, heller ikke terrorisme.

— Det eneste vi kan være sikre på, er værvarselet, sa Fabius til TV-kanalen France 2, med henvisning til kraftige sandstormer i området.

— Det er en vanskelig vårperiode i området, så det kan selvsagt ha vært årsaken. Med det fins også andre hypoteser, sier han.

Jagerfly lette

Situasjonen nord i Mali er ustabil etter at jihadistiske opprørere erobret store landområder i flere måneder i 2012. Samme dag som flyulykken ble det imidlertid underskrevet en våpenhvileavtale mellom regjeringen og Tuareg-opprørerne.

Ifølge transportminister Jean Bertin Ouedrago i Mali ba flygeren om å få endre kurs like etter klokken 3.30 på grunn av en storm i området. Siden ga han ikke lyd fra seg. Flyet av typen McDonnell Douglas MD-83 skulle landet i den algeriske hovedstaden klokken 6.10 norsk tid.

Frankrikes statsminister François Hollande satte inn store militære styrker, blant dem to jagerfly, i letingen etter flyet. Også soldater fra den fransk-maliske FN-styrken som er utplassert i landet, deltok.