Interpol innledet tirsdag arbeidet med å identifisere dem som ble døde i flykatastrofen i det østlige Ukraina. Men bare rundt 200 av de 298 ofrene for flyulykken var i toget som de prorussiske separatistene sendte fra opprørskontrollerte Donetsk, ifølge den nederlandske rettsmedisineren Jan Tuinder.

Separatistlederen Aleksandr Borodaj hadde lovet at toget var lastet med 280 lik.

— Vi reiser ikke herfra før alle likene og likdelene har forlatt landet, så vi blir nødt til å dra dit ut og fortsette forhandlingene med personene der, sier Tuinder til BBC med henvisning til opprørerne som holder vakt i katastrofeområdet.

OSSE-observatører så likrester

I en melding fra Interpols hovedkvarter i Lyon heter det at levningene av ofre som så langt er hentet inn fra ulykkesstedet, ble registrert og nummerert før de ble fraktet i et tog med kjølevogner fra Donetsk til den ukrainsk-kontrollerte byen Kharkiv.

OSSE-observatører bekreftet etter en befaring tirsdag at det fortsatt ligger likrester igjen i katastrofeområdet i Donetsk.

— Vi observerte mindre kroppsdeler i området, sier OSSE-talsmann Michael Bociurkiw på en pressekonferanse i byen Donetsk.

Flys til Nederland

Observatørene var i området etter at de fleste likene og likdelene ble brakt ut av det opprørskontrollerte området i et tog som forlot stedet mandag kveld.

— Vi kunne ikke observere noe oppryddingsarbeid i området, sier Bociurkiw.

Internasjonale etterforskere har ennå ikke fått full tilgang til katastrofeområdet. OSSEs observatører har dessuten bekreftet at store vrakrester fra flyet er blitt kuttet i siden de observerte dem kort tid etter katastrofen.

I Kharkiv vil likene bli gjenstand for en foreløpig undersøkelse og identifisering av et innsatsteam fra Interpol og andre internasjonale identifiseringseksperter. Når de foreløpige undersøkelsene er sluttført, vil ofrene bli transportert til Nederland, der en grundigere identifisering vil finne sted.

Nasjonal sørgedag

Det første flyet med nederlandske ofre skal være ventet å ankomme den nederlandske byen Eindhoven allerede onsdag. Statsminister Mark Rutte kunngjorde tirsdag at det vil holdes en nasjonal sørgedag i samme dag. 193 av ofrene var nederlandske statsborgere

Pårørende skal ta imot de døde på Eindhoven-flyplassen når flyet lander onsdag ettermiddag. Kong Willem Alexander, dronning Maxima vil sammen med Rutte også være til stede for å ta imot de døde, heter det i en uttalelse fra det nederlandske justisdepartementet tirsdag.

Svarte bokser til Storbritannia

Tirsdag bekreftet Storbritannias statsminister David Cameron at britiske havarieksperter skal granske innholdet i de såkalte svarte boksene fra ulykkesflyet i Ukraina. De prorussiske opprørerne ga mandag de to boksene, ferdskriveren og taleregistratoren, til en representant for malaysiske myndigheter, som i sin tur ga dem videre til nederlandske luftfartsmyndigheter.

Nå ender altså boksene opp hos den britiske flyhavarikommisjon i Farnborough i det sørlige England. Håpet er at registreringene skal kaste lys over det som skjedde i minuttene før det malaysiske flyet ble skutt ned i Øst-Ukraina torsdag i forrige uke.

Anklager separatister

Ukraina og flere vestlige land sier flyet ble skutt ned, trolig av en bakke-til-luft-rakett som de prorussiske separatistene i området skal ha fått fra Russland. Russland på sin side har antydet at ukrainske styrker har skylden for flyulykken.

USA varslet tirsdag kveld at de kom til å legge fram flere bevis for at flyet ble skutt ned av en rakett fra opprørskontrollerte områder. (©NTB)