Nigerias president Goodluck Jonathan gir islamistgruppen Boko Haram skylden.

— Boko Haram har vært en virkelig stygg sag i vårt lands historie, men vi vil komme over det. Spørsmålet om Boko Haram er et midlertidig spørsmål, advarte presidenten under et besøk på åstedet.

Bombeeksplosjonen fant sted på bussterminalen i Nyangya like sør for hovedstaden tidlig mandag morgen.

Midt i morgenrushet

Bussterminalen, som ligger drøyt fem kilometer fra hovedstaden, var full av pendlere som var på vei til jobb i Abuja.

Det ble først meldt at to bomber hadde eksplodert, men senere viste det seg at det trolig kun var snakk om én eksplosjon. Det var et kjøretøy som gikk i lufta, opplyser Charles Otegbade, leder i avdelingen for redningsoperasjoner i Nigerias direktorat for kriseberedskap (NEMA).

Terrorangrepet er det største i hovedstadsområdet noensinne.

Et dypt krater dannet seg på stedet der kjøretøyet sto. Biler som sto i nærheten ble knust av eksplosjonen, og døde og sønderrevne mennesker lå strødd over et stort område.

— Jeg så likene bli kjørt vekk med åpne lastebiler. Det er vanskelig å telle dem, for likene er brent og revet i stykker, forteller øyenvitnet Yakiba Mohammed.

Boko Haram

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for hendelsen, men islamistgruppen Boko Haram har de siste årene stått bak et blodig opprør nord og sentralt i landet hvor tusener av mennesker er blitt drept.

Også Abuja har flere ganger blitt angrepet av Boko Haram-opprørere, som sier de kjemper for å innføre en strengt islamistisk stat i det nordlige Nigeria.

Den væpnede gruppen har økt aktiviteten de siste månedene, og konflikten har kostet 1.500 mennesker livet siden nyttår.

— På mange måter er dette ingen stor overraskelse. Situasjonen har eskalert, sier Kole Shettima, leder ved Abuja-kontoret til den amerikanske organisasjonen MacArthur Foundation.

— Det er en erklæring om at de fortsatt fins, og at de kan angripe Abuja og spre frykt når det vil, sier han.