Prorussiske styrker sier de har fjernet sjefen for den ukrainske marinen etter at hovedkvarteret til Ukrainas marinebase på Krim-halvøyen ble overtatt av russiske styrker.

— Vi sperret for ham slik at han ikke kunne komme seg noe sted. Han ble tvunget ut og fraktet vekk, sier Igor Jeskin, lederen for de russiske styrkene som har inntatt marinebasen.

Øyenvitner i havnebyen Sevastopol sier at de har sett flere ukrainske soldater forlate basen - uten våpen. En av soldatene gråt idet han passerte de russiske flaggene som samme dag ble heist ved inngangen, melder nyhetsbyrået AFP.

Stormet basen

Tidligere onsdag ble det meldt at flere hundre russiskvennlige aktivister hadde tatt seg inn i marinebasens hovedkvarter i Sevastopol, der også Russland har sin svartehavsflåte.

FORLATT: Et titalls ukrainske soldater har forlatt marinens hovedkvarter etter at det ble tatt over av russiske styrker.
SCANPIX
RUSSISK KONTROLL: Tre russiske flagg er heist over marinebasen.
SCANPIX

Meldingene tyder på at det dreide seg om en godt organisert aksjon, der russiske soldater eller såkalte prorussiske selvforsvarsgrupper inntok basen samtidig som hundrevis av ubevæpnede aktivister stormet hovedkvarteret og begynte å forhandle med de ukrainske offiserene.

Senere kom det også melding om at ukrainske soldater hadde barrikadert seg i en av bygningene, men ingen skudd skal ha blitt løsnet — verken av den ene eller andre parten.

Aksjonen ble gjennomført dagen etter at Russlands president Vladimir Putin erklærte at Krim-halvøyen innlemmes i Russland.

Ingen skyting

Kort tid etter meldingen om at marinebasen var inntatt av russere, sa Ukrainas fungerende forsvarsminister, Ihor Tenjukh, at de ukrainske styrkene på Krim ikke vil bli trukket tilbake.

— Nei, vi blir, svarte Tenjukh da han på en pressekonferanse onsdag ble spurt om regjeringsstyrkene ville bli trukket ut etter at traktaten som gjør Krim russisk ble undertegnet i går.

En talsmann for den ukrainske marinen sier at aktivistene som først tok seg inn i basen, var ubevæpnet, og at de ukrainske soldatene heller ikke løsnet skudd mot inntrengerne.

— Det var om lag 200 av dem, noen av dem maskert med finlandshetter. De var ubevæpnede, og det ble ikke avfyrt noen skudd fra vår side, sier en talsmann for den ukrainske flåten, Sergij Bogdanov.

Senere onsdag meldte den ukrainske regjeringen i Kiev at prorussiske styrker hadde angrepet nok en ukrainsk militærbase vest på Krim-halvøyen.

- Militær konflikt

Tirsdag skal en annen ukrainsk marinebase ha blitt stormet av væpnede menn i byen Simferopol, som er Krim-halvøyens administrative senter. Både en ukrainsk soldat og et medlem i en russiskvennlig selvforsvarsgruppe skal ha blitt drept under aksjonen.

Det er første gang at en ukrainsk soldat blir drept under konflikten, og Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sa tirsdag at drapet betyr at konflikten har gått over fra en politisk til en militær fase.

Like etter at soldaten ble meldt drept, ga det ukrainske forsvarsdepartementet i Kiev ordre om at ukrainske soldater på Krim-halvøyen skal bruke våpen for å forsvare seg selv.

Ukrainske styrker har til nå ikke tatt til våpen mot prorussiske styrker på Krim-halvøyen.