Flyet var på vei til Tokyo da det måtte lande på Takamatsu-flyplassen vest i landet. Samtlige 129 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer ble evakuert.

Røykutviklingen skal skyldes problemer med et batteri.

Nødlandingen onsdag er den siste i rekken av problemer med Boeings nye superfly. De siste dagene har det vært flere episoder med flytypen: Sprekk i en cockpitrute, oljelekkasje, batteribrann og problemer med bremsene.

Settes på bakken

— Det er riktig at denne flytypen i det siste har opplevd en rekke problemer. Vi kan ikke si noe om denne hendelsen har noen forbindelse med tidligere problemer, sier en talsmann for flyselskapet All Nippon Airways (ANA), som eier flyet som onsdag måtte nødlande.

ANA satte alle sine 17 Dreamliner-fly på bakken for sikkerhetssjekk. Det gjør også Japan Airlines (JAL) med sine sju fly.

Japanske transportmyndigheter sier røykutviklingen og nødlandingen var en alvorlig hendelse som kunne ha ført til en ulykke.

Det norske flyselskapet Norwegian har bestilte åtte Dreamliner-fly. De leveres i april, som planlagt.

MÅTTE HOPPE: Boeings superfly i trøbbel.
REUTERS

— Boeing og amerikanske luftfartsmyndigheter jobber nå sammen for å gjennomgå 787, så vi må avvente konklusjonen fra dette arbeidet. Ifølge Boeings egne analyser er 787 det mest driftssikre av alle nye fly selskapet har produsert satt i trafikk, det er viktig å huske på, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i sms til VG Nett.

- Alvorlig krise

— Jeg tror man nå nærmer seg et vendepunkt de (Boeing) må anse dette som en alvorlig krise. Dette kommer til å forandre folks oppfatning av flyet om de ikke handler raskt, sier analytiker i Teal Group i Virginia, Richard Aboulafia, til Reuters.

Også Air Indias Dreamliner skal nå sjekkes av indiske luftfartsmyndigheter, og den amerikanske føderale luftfartsmyndigheten opplyser at den følger situasjonen nøye.

Det australske flyselskapet Qantas har bestilt 15 Dreamliner-fly. Selskapet opplyser at det ikke kommer til å endre bestillingen som følge av nødlandingen.

NØDLANDING: Flyet var på vei til Tokyo da det måtte lande på Takamatsu-flyplassen vest i landet
SCANPIX