Banken mener derfor at reservene utelukkende bør brukes til viktige formål, som å betale landets utenlandsgjeld og sikre import av viktige forsyninger.

Nyhetsbyrået Ritzau skriver at valutareserven har skrumpet inn med 60 prosent siden opprøret mot Hosni Mubarak startet for snart to år siden.

I november var beholdningen av utenlandsk valuta på rundt 15 milliarder dollar, tilsvarende 84 milliarder kroner, noe som bare er nok til å betale tre måneders import.

Nytt system

Allerede i oktober varslet økonomer at reserven var for liten til å kunne forsvare egyptiske pund og bekjempe en eventuell valutakrise.

Søndag innførte derfor sentralbanken et nytt system med auksjoner for kjøp og salg av dollar som skal sikre beholdningen av valuta. Det nye regimet førte til at egyptiske pund sank ytterligere i verdi.

I kjølvannet av politisk uro har en kraftig nedgang i turismen og et markant fall i utenlandske investeringer ført Egypt ut i økonomisk uråd, men president Mohamed Mursi vil ikke innrømme at landet er i krise, sier kilder som jobber tett på presidenten.

Lån utsatt

Tidligere denne måneden ble en låneavtale med Det internasjonale pengefondet (IMF) verdt 4,8 milliarder dollar, nesten 27 milliarder kroner, lagt på is. IMF krever reformer og kutt i de offentlige utgiftene i bytte mot lånet, men Mursis regjering har besluttet å utsette de smertefulle kuttene.

Søndag sier imidlertid Egypts statsminister Hisham Kandil at han forventer at forhandlingene blir tatt opp igjen i januar.