— Hvis vi hever øynene fra den partipolitiske diskusjonen, ser vi at dagens kjennelse er en seier for alle amerikanere. Deres liv blir tryggere, takket være høyesteretts beslutning om å godkjenne denne loven, sa Obama torsdag.

Obama ba samtidig de folkevalgte om ikke å ta opp igjen kampen om reformen, men Republikanerne har alt varslet at de vil gjøre det de kan for å endre loven.

Pålegget om at amerikanere flest må tegne helseforsikring, blir stående med domstolens vedtak. Høyesterettsdommerne var delt i synet, og fire av de ni tok dissens da kjennelsen ble kunngjort torsdag. Kjennelsen blir ansett som en stor politisk seier for president Barack Obama, som kjemper for å bli gjenvalgt som president i november.

— Høyesterett har nå pekt ut ett av de viktigste kampområdene for presidentvalget til høsten, sa det republikanske opposisjonspartiets talsmann Reince Priebus ifølge fjernsynskanalen CNN. Republikanerne vil forsøkte å få helsereformen omgjort hvis de kommer til makten.

«Obamacare»

Grunntanken bak helsereformen, som går under navnet «Obamacare», er at alle amerikanere skal ha en form for forsikring for medisinsk behandling. For å få flest mulig til å forsikre seg, åpner reformen for å bøtelegge de som har råd til det, men likevel ikke forsikrer seg.

— Det er rimelig å betrakte lovens krav om at visse enkeltpersoner må betale en straffeavgift for ikke å forsikre seg mot sykdom, som en skatt. Grunnloven tillater denne typen skatter, framholdt høyesterettsjustitiarius John Roberts torsdag.

— Ettersom grunnloven åpner for den, er det ikke opp til oss å ta stilling til om den er klok eller rettferdig, oppsummerte Roberts på vegne av flertallet av dommerne. Amerikanske medier beskriver kjennelsen som «usedvanlig komplisert».

Viktig

Selv om USA er blant verdens rikeste land, er nasjonen det eneste industrialiserte demokratiet som ikke tilbyr helseforsikring til alle sine innbyggere. President Obama og hans demokratiske parti har gjort det til en viktig arbeidsoppgave å sikre flest mulig amerikanere slik forsikring.

Republikanerne lover på sin side å omgjøre hele helsereformen, når og hvis de får makten i USA.

— Dagens kjennelser viser bare hvor viktig det er å avskaffe denne skadelige lovgivningen i dens helhet, sier John Boehner som er president i Representantenes hus.

Republikanerne har flertall i Representantenes hus, som dermed ventes å si nei til helsereformen. Det demokratiske flertallet i dagens Senat vil forkaste et slikt vedtak, men republikanerne håper at høstens valg vil gi dem flertall også i Senatet. (©NTB)