— Opprørerne har kommet til Timbuktu. De er i ferd med å plante flagget sitt her, sier El Hadj Baba Haidara, som er folkevalgt fra Timbuktu.

En innbygger i byen sier opprørerne har plantet flagg ved guvernørens kontor, borgermesterens kontor og ved militærleiren.

Andre øyenvitner fortalte tidligere søndag at de hadde hørt skudd både i sentrum av byen og ved Timbuktus militærbase, men at hæren allerede hadde forlatt området. Ifølge øyenvitnene hadde flere soldater forlatt postene sine og etterlatt uniformene sine.

Senere søndag ble det kun meldt om sporadiske skudd og at det hovedsakelig var stille.

Det er foreløpig uklart om opprørerne har fått full kontroll over byen ettersom en arabisk milits skal ha blitt igjen i byen etter at regjeringsstyrkene flyktet.

Tar kontroll

Timbuktu var den siste store byen i nord som ikke hadde blitt overtatt av opprørerne. Tidligere søndag tok opprørerne kontroll over den viktige byen Gao nord i landet etter at regjeringsstyrkene hadde forlatt sine poster, opplyste regionale tjenestemenn og øyenvitner.

— De to militærleirene i Gao er nå på opprørernes hender. Gao er i deres hender, sa en rådgiver for guvernøren i regionen.

Gao, som ligger om lag 100 mil nordøst for Malis hovedstad Bamako, har til nå vært den viktigste garnisonsbyen i nord for regjeringsstyrkene.

Ønsker selvstendig stat

Tusenvis av tuareger som var leiesoldater under Gaddafi-regimet i nabolandet Libya, har de siste månedene vendt hjem og tatt med seg store mengder våpen.

De kjemper for en selvstendig tuaregstat nord i Mali og er i hyppige trefninger med regjeringshæren.

President Amadou Toumani Touré ble i forrige uke fratatt makten da soldater fra regjeringshæren stormet presidentpalasset og avsatte ham. Opprørerne har utnyttet kaoset i landet etter kuppet.

Årsaken til kuppet var blant annet stor misnøye blant soldater og offiserer med myndighetenes manglende evne til å slå ned et tuaregopprør nord i landet.