Tusener omringer TV-huset i Kairo

Rundt 10.000 demonstranter omringet natt til fredag TV-huset i Kairo etter at president Hosni Mubarak i en tale gjorde det klart at han ikke går av.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Demonstrantene på Tahrir-plassen reagerte med raseri på TV-talen til president Hosni Mubarak torsdag kveld der han sa han ikke ville gå av, men overførte noe av sin myndighet til visepresident Omar Suleiman.

Før talen var stemningen full av forventninger fordi alle ventet at han skulle kunngjøre sin avgang.

Kort etter talen begynte tusener av mennesker å bevege seg mot bygget som huser statlig TV og radio, få kvartaler fra Tahrir-plassen. Demonstrantene var på plass rundt bygget hele natten, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Egypt vil eksplodere. Hæren må redde landet nå Mohamed ElBaradei

Flere tusen andre demonstranter tok seg til presidentpalasset i Heliopolis, en mils vei fra Tahrir-plassen, som er omringet av stridsvogner, pansrede kjøretøyer og piggtråd.

Ifølge meldinger på Twitter har soldatene rundt presidentpalasset oppført seg bra mot demonstrantene.

Les også

President Mubarak går ikke av

Vredens dag Ytterligere tusener av mennesker har overnattet som sild i tønne på Tahrir-plassen og i sidegatene i påvente av en ny vredens dag fredag.

Etter fredagsbønnen ventes det enorme menneskemasser samler seg til protest og kanskje gir seg i vei til presidentpalasset for å sette makt bak kravet om at Mubarak går av.

«Egypt vil eksplodere. Hæren må redde landet nå», skrev opposisjonslederen Mohamed ElBaradei i en Twitter-melding etter president Hosni Mubaraks tale.

Det store spørsmålet er hvordan hæren forholder seg, om den stiller seg bak sin øverstkommanderende, president Mubarak, eller om den stiller seg på folkets side. Hvis demonstrantene presser seg fram mot presidentpalasset, kan ikke hæren lenger forholde seg nøytral som hittil.

Uklar overføring Det var ikke bare de egyptiske demonstrantene som var skuffet over talen, det var også det internasjonale samfunnet, og mange land strevet med å finne et riktig svar på de noe vage signalene fra Kairo.

Det var ikke klart hvor mye av sin makt Mubarak overførte til Suleiman. Egypts Washington-ambassadør Sameh Shoukry sa til CNN at han overførte all sin myndighet og at Suleiman nå var de fakto president.

Men han la til at Suleiman ikke hadde fått myndighet til å oppløse parlamentet eller regjeringen, eller til å gjøre endringer i grunnloven.

Dermed kan Suleiman på egen hånd gjøre lite for å iverksette de demokratiske reformene Mubarak varslet og som folket krever, og Mubarak kan ta tilbake makten når som helst med grunnlag i grunnloven.

Kraftig USA-uttalelse USA er et av landene som ble tatt på senga av Mubaraks uforsonlige og kampvillige holdning, og det tok en stund før det forelå en erklæring fra president Barack Obama.

I erklæringen som omsider kom, går det fram at USA ikke tror på at Mubarak har overført all sin myndighet til Suleiman.

I den kraftige erklæringen krever Obama at Egypts regjering legger fram en klar og detaljert plan for overgang til demokrati, men han går ikke så langt som til å be Mubarak gå av.

«Det egyptiske folk er blitt fortalt at det var en overføring av myndighet, men det er ikke klart om denne overføringen skjer umiddelbart, om den er meningsfull eller om den er tilstrekkelig,» heter det i erklæringen fra Obama.

Obama advarte også den egyptiske regjering mot å gripe til undertrykkelse og brutalitet og han slo også tilbake mot Mubaraks påstand om at andre land og utenlandske TV-kanaler sto bak opprøret:

«Unge og gamle, rike og fattige, muslimer og kristne står sammen og fortjener verdens respekt for sin ikke-voldelige kamp for endring», sier USA.

Publisert