Ti døde i orkanen Irene

Ytterkanten av orkanen Irene, som hittil har kostet ti mennesker livet i USA, er nådd fram til New York med regnvær, økende vind og frykt for oversvømmelser.

FLODVANN: pickup omringet av flodvann i New Bern, North Carolina. Foto: REUTERS / SCANPIX

VÅTT: New Bern, North carolina. Foto: REUTERS / SCANPIX

I BÅT: Enkelte steder i Manteo, North Carolina, var det ikke mulig å komme frem uten båt lørdag. Foto: REUTERS / SCANPIX

SER ORKANEN: Innbyggerne i Cape May ser orkanen treffe land. Foto: REUTERS / SCANPIX

KRAFTIG REGNVÆR: Loch Harbour, NJ. Foto: REUTERS / SCANPIX

OVERSVØMT: Hus i New Bern, North Carolina. Foto: REUTERS / SCANPIX

BØRSEN I NEW YORK: Inngangen ble lørdag dekket til med sandposer for å hindre at vannet skulle trenge inn i bygget. Foto: REUTERS / SCANPIX

VANSKELIG: Flere steder i North Carolina var det lørdag svært vanskelige kjøreforhold, som her i New Bern. Foto: REUTERS / SCANPIX

KRAFTIG VIND: Seilbåt utenfor Loch Harbour. Foto: REUTERS / SCANPIX

UVÆR: Fotgjengere kjemper mot regnet fra orkanen Irene i Hoboken i New Jersey lørdag. Foto: REUTERS / SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Søndag herjet orkanen over delstaten Maryland på sin vei mot millionbyen New York. Hittil har over 600.000 husholdninger mistet strømmen i Maryland, Virginia og Washington.

På en pressekonferanse lørdag kveld oppfordret New Yorks borgermester Michael Bloomberg alle til å holde seg inne for sitt eget beste.

Nattemørket i byen ble spjæret av kraftige lyn, mens meteorologene advarte mot mulige tornadoer. Regnværet var så kraftig at det nesten overdøvet tordenen.

På en vanligvis travel lørdagskveld framsto byen som en spøkelsesby etter at 370.000 mennesker er evakuert fra lavtliggende områder, og alle andre holder seg innendørs.

Wall Street og Coney Island er blant områdene som er folketomme etter evakueringen, og både subwayen, busser, tog og ferja til Staten Island er innstilt.

Advarer

— Ytterkanten av orkanen er endelig inne over oss. Hvis dere ikke har evakuert nå, er det best bare å holde seg inne. Naturen er sterkere enn oss, sa Bloomberg.

— Hvis bydelen faktisk blir oversvømmet, har jeg mat, bøker og whisky, sier en av dem som nektet å evakuere, advokaten Neal D'Amato, mens han tar seg en øl i en bar som ennå er åpen.

Turister hadde få alternativer. Rundt Times Square stengte teatre, kinoer, bedre restauranter og McDonald's-restauranter.

Stormen er uvanlig utstrakt med en diameter på nesten 1.000 kilometer, og stormens øye ventes ikke å nå byen før midt på dagen søndag. Den blir kraftigere jo nærmere klimaks kommer.

President Barack Obama, som avbrøt ferien sin for å reise hjem til Washington, besøkte lørdag operasjonssenteret til den føderale kriseadministrasjonen FEMA, der han fortalte pressen at det blir harde 72 timer.

Ti døde

Minst ti mennesker har hittil mistet livet siden orkanen feide inn i USA i North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på 140 kilometer i timen i kastene.

Fem av dødsfallene skjedde i North Carolina. En av dem var en 15 år gammel jente som omkom i en trafikkulykke på et sted der trafikklysene ikke virket fordi strømmen var gått.

I Virginia har to mennesker mistet livet, blant dem en elleve år gammel gutt som døde da et tre falt ned over familiens hus i Newport News.Hittil har Irene gjort at en million mennesker har mistet strømmen, at to millioner har måttet evakuere sine hjem langs østkysten, og at minst 8.000 flygninger med amerikanske flyselskap er innstilt.

I New Jersey ga guvernør Chris Christie ordre om at over en million mennesker evakuerte sine hjem langs kysten.

Stormflo

Den største faren med orkanen i New York er stormflo som skyves fra havet inn mot byen, som nå uheldigvis kommer når månen gjør at floen er på sitt høyeste i utgangspunktet.

Kystnære områder som nedre Manhattan og langs Brooklyn, Queens og Long Island kan bli stående under opp til fem meter sjøvann.

Myndighetene er spesielt redd for at undergrunnens tunneler dermed blir oversvømmet. Skyskraperne er derimot bygd for å stå imot kraftig vind, men folk kan bli skadd av gjenstander som flyr vegg imellom i gatene, og heisene er stengt i tilfelle folk skulle bli innesperret om strømmen gikk.

Amerikanske flyselskaper har innstilt over 8.000 flyginger til og fra flyplasser i New York, Philadelphia og Baltimore. Spesielt Kennedy-flyplassen er utsatt og kan bli satt under flere meter vann. Jernbanen Amtrak har innstilt alle tog langs østkysten sør for New York.

PS: New York Times har et interaktivt kart der du kan følge orkanen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Flere har mistet livet

  2. Titusenvis av amerikanere på flukt

  3. 7.000 pasienter evakueres i New York

  4. Folk hamstrer forsyninger før orkanen kommer

  5. Bunkrer vann før orkanen

  6. Beordrer evakuering av New York

BT anbefaler

Tertnes trekker tiåringer fra kamp. Mener motstanderen er «et rent satsingslag».

De mener Marikollen fotballklubb er «et rent satsingslag». – Det bør være plass til klubber som oss også, svarer Morten…

LES SAKEN