— Jeg har sett med mine egne øyne hva det betyr å være president i USA. Det forandrer ikke hvem du er, det avslører hvem du er, sa førstedame Michelle Obama i en gnistrende god tale her i Charlotte i går kveld.

Demokratene fikk en flying start på landsmøtet sitt i North-Carolina, med mange gode taler og stram regi. Det hele ble kronet av en emosjonell, rørende og sterk opptreden av Michelle Obama.

Enkle kår

Michelle Obama kom på scenen i en rosa kjole til tonene av Stevie Wonders «Signed, Sealed, Delivered» og øredøvende applaus.

Hun minnet amerikanerne om at hun og Barack Obama også kom fra enkle kår, at de hadde strevet med gjeld og at dette hjalp dem til å forstå hva mange av deres landsmenn nå gjennomgår.

— Barack vet hva den amerikanske drømmen er, fordi han har gjennomlevd den selv, sa Michelle Obama.

Hverken hun eller presidenten ville ha hatt muligheten til å gå på college hvis ikke de hadde fått økonomisk støtte, sa Michelle. På denne måten skapte hun også en tydelig kontrast til utfordreren Mitt Romney. Når de vanskelige avgjørelsene kommer på presidentens bord, er det til syvende og sist slike erfaringer som blir ens ledetråd, sa førstedamen:

— Alt du har å veilede deg er dine verdier og din visjon og livserfaringene dine som gjør deg til den du er, sa Michelle Obama.

Samstemte

Hun pekte også på at man har en plikt til å gi noe tilbake og rekke ut en hånd, og at suksess ikke kommer i et vakum.

— Når du går gjennom mulighetenes dør, slår du ikke den igjen bak deg. Du rekker en hånd ut til den som kommer etter, sa Michelle.

Alle som snakket her i Charlotte i går hadde tydeligvis fått en liste med tema de burde få med i talene sine, og listen må ha sett noenlunde slik ut:

President Obama reddet bilindustrien. President Obama ga alle amerikanere helseforsikring. President Obama arvet et land i økonomisk katastrofe fra sin forgjenger George Bush. Mitt Romney vil gi mer penger til millionærer, og Mitt Romney vil skru tiden tilbake til Bushregjeringens økonomiske valg. Og for ekstra poeng: Mitt Romney har kontoer i skatteparadisene Cayman Islands, Bermuda og Sveits.

Guvernør i Ohio Ted Strickland tok prisen med denne replikken:

— Hvis Mitt Romney var julenissen, ville han gitt reinsdyrene sparken og outsourcet jobben til alvene.

Drømmen om Texas

Kveldens hovedtaler ved siden av Obama var San Antonios ordfører Julian Castro. Castro er regnet som en av de største talentene i det demokratiske partiet. Han er også latino fra Texas.

Talen til Castro hadde mange likhetstrekk med det senator Marco Rubio fra Florida sa i Tampa forrige uke - en historie om fattige immigranter som ønsker å finne et bedre liv i Amerika.

På grunn av den voksende latinobefolkningen håper mange demokrater at Texas kan bli en vippestat i løpet av de neste to valgene. Av de fem største statene er bare Texas sikker for republikanerne. California, New York og Illinois er allerede klart demokratiske, mens Florida er en notorisk vippestat.

TALTE I NATT: Michelle Obama.
REUTERS

Det var også tydelig tirsdag kveld at demokratene vil forsøke å selge helsereformen ved å fremheve enkelte komponenter, som folk kanskje ikke har fått med seg, for eksempel at forsikringsselskaper ikke kan nekte å dekke barn som er kronisk syke.

Det var altså et kampklart parti som viste seg frem her i Charlotte i går kveld. I kveld er Bill Clinton blant talerne og i morgen skal Barack Obama ta imot nominasjonen og tale på en gedigen fotballstadion.

— Når ting blir vanskelig fortsetter han bare å gå fremover, sa Michelle Obama om mannen, som hun sa hun «elsket enda mer nå enn for fire år siden».

— Han minner meg om at forandring er vanskelig og langsom, men vi kommer frem til slutt. Det er nettopp det som kjennetegner denne nasjonen: vi gjør det umulige mulig.

FLYING START: Demokratene fikk en flying start på landsmøtet sitt i North-Carolina.
REUTERS