Metodene bidro ikke til å få fram informasjon som avverget snarlige terrorangrep, slik CIA har hevdet, ifølge rapport fra Senatets etterretningskomité, som ble offentliggjort tirsdag.

Avhørsteknikkene ble tatt i bruk etter terrorangrepet 11. september 2001 på ordre fra daværende president George W. Bush. Både CIA og medlemmer av Bush-administrasjonen har hevdet at avhørsmetodene bidro til at å avsløre en rekke terrorplaner.

Men Senatets etterretningskomité mener i stedet at CIA har kommet med unøyaktige påstander for å villede Det hvite hus og Kongressen om hvor nyttig programmet var.

– Dette dokumentet gransker CIAs hemmelige fengsling av minst 119 personer og bruken av tvangsmetoder under avhør, som i noen tilfeller endte i tortur, sier komitéleder Dianne Feinstein.

Døde av kulde

I rapporten fremgår det at metodene var langt mer brutale enn hva offentligheten og de folkevalgte fikk vite. Avhørsmetodene ble brukt i hemmelige fengsler i andre land, dit fanger ble brakt etter å ha blitt pågrepet i blant annet Afghanistan.

Enkelte av eksemplene er spesielt grusomme, blant annet da en fange døde av nedkjøling etter å ha vært lenket nesten naken til et betonggulv.

Andre fanger ble nektet søvn i opptil 180 timer, noen ganger med hendene i håndjern over hodet.

Enkelte fikk også mat og vann gjennom endetarmen uten noen medisinsk årsak.

Mørke fangehull

I rapporten beskrives ett av fengslene som et «fangehull», der fangene ble holdt innesperret i totalt mørke og lenket fast i full isolasjon, samtidig som de ble bombardert med høy lyd eller musikk.

En al-Qaida-fange ved navn Abu Zubaydah ble utsatt for simulert drukning hele 83 ganger, og en av gangene endte det med at han ikke lenger var kontaktbar mens bobler steg opp av den åpne munnen hans under vann, ifølge rapporten. Han kom senere til bevissthet.

– Tilhører fortiden

USAs president Barack Obama sier at torturen strider imot USAs verdier.

– Det er derfor jeg utvetydig la ned forbud mot tortur da jeg kom til makten, sier Obama i en skriftlig uttalelse.

– I stedet for å bruke anledningen til å komme med gamle argumenter, håper jeg at dagens rapport kan hjelpe oss til å la disse metodene bli værende der de hører hjemme, i fortiden, skriver han videre.

– Reddet liv

CIA-sjef John Brennan fastholder imidlertid at avhørsmetodene førte til at terrorangrep ble avverget, selv om han innrømmer at det også ble begått feil.

– Metodene førte til at terrorplaner ble avslørt, at terrorister ble pågrepet, og at liv ble spart, framholder han.

CIA mener at avhørene også bidro til en «bedre strategisk og taktisk forståelse av fienden», noe som bidrar til å bekjempe terror den dag i dag.

Rapporten er basert på en fem år lang gransking i Senatets etterretningskomité. Det er uklart om den kommer til å føre til forsøk på å få stilt de ansvarlige for retten. Flere av sakene er allerede foreldet.

Publiseringen har ført til at USA har høynet beredskapen ved amerikanske anlegg verden over i frykt for angrep.

KRITISK: Komiteleder Dianne Feinstein (Demokratene, fra California), diskuterte CIA-rapporten i Senatet tirsdag.