Den årlige markeringen ble avlyst etter at russiske myndigheter nedla forbud mot alle offentlige samlinger fram til 6. juni.

Mejlis, tatarenes valgte råd, ba lørdag folk om å heller samles til mindre markeringer på jernbanestasjonen og i byparken i Simferopol.

Ifølge en journalist på stedet var 20.000 tatarer samlet like utenfor sentrum.

— Intet folk kan eksistere hvis det ikke kan ta vare på sin historie, spesielt når vi snakker om skjebnen til flere hundre tusen ofre, sier Mejlis-leder Refat Tsjubarov.

Det skal ikke ha oppstått noe uro under markeringen, til tross for at spenningen har økt mellom de lokale myndighetene og tatarene siden Russland annekterte den da ukrainske halvøya i mars.

Politioppbudet var stort i byen søndag, med pansrede kjøretøy parkert på gatehjørner. To militærhelikoptre var i luften over byen.

18. mai i 1944 innledet det sovjetiske hemmelige politiet deporteringen av 200.000 tatarer etter at Stalin beskyldte dem for å samarbeide med nazistene under Tysklands okkupasjon av store deler av Ukraina. Først etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 kunne de fleste av tatarene vende hjem fra eksil i Sentral-Asia og Sibir.