I fjor vår brøt det ut et slagsmål på et matmarked i byen Haeju-si, som ligger sørvest i Nord-Korea.

En 12 år gammel foreldreløs jente ved navn Youngnam pleide å sitte på fortauet og synge for å tjene penger til mat. Sangene hennes var ofte kritiske mot regjeringen, og hun vekket latter blant forbipasserende. Men etter å ha gitt henne flere advarsler, fikk politiet nok. En dag mishandlet de jenten så voldsomt at hun døde.

— Folk ble rasende og kastet seg over politiet. Til slutt stormet hæren inn og brøt opp urolighetene, sier 30 år gamle Ji Seoung-Ho.

«Hvordan skal vi overleve?»

Det er syv år siden han flyktet fra Nord-Korea sammen med sin lillebror, men han har fortsatt kontakt med folk nordfra og får regelmessig oppdateringer om hva som skjer.

Han sier sinnet mot regimet blir stadig mer tydelig, selv om kritikk er forbudt.

Ved et annet tilfelle, forteller han, skulle politiet stanse salget på et annet matmarked. Da løp en kvinne med barn i armene fram til politiet og hylte:

— Hvordan skal vi kunne overleve? Dere burde være glade for at ikke alle flykter fra landet!

Ji sier mange er svært sinte og at situasjonen har blitt verre etter at Kim Jong-un tok over makten i desember 2011.

— De jeg har kontakt med, mener at et fritt markedssystem er betydelig bedre for å overleve enn å måtte høre på maktelitens befalinger. Om ikke Kim Jong-un gjennomfører reformer, kommer regimet trolig til å falle, sier Ji.

Folk sulter

Kim Yun-tae, generalsekretær i menneskerettighetsorganisasjonen NK net i Seoul, ser også med uro på utviklingen. Den siste tiden har organisasjonen fått in flere rapporter om at tilgangen til mat er så knapp at folk sulter i hjel.

— Det er først og fremst handikappede, eldre og foreldreløse barn som rammes. De som har vansker med å skaffe mat på egen hånd, sier han.

Problemet forverres av at befolkningen på landsbygda akkurat nå tvinges til å delta i krigsforberedende mobiliseringsøvelser, midt under våronna.

— Noen har sagt til meg: «Kan ikke krigen bare starte så vi slipper å lide mer?»

— De vil ha forandring. Situasjonen er så dårlig at den knapt kan bli verre, sier Kim Yun-tae.