- Kidnappingen kom som en stor overraskelse

Forskeren Stig Jarle Hansen er i Jemens hovedstad og skulle denne uken ha møtt 34-åringen som ble kidnappet lørdag. — Det kan bli en vanskelig forhandlingsprosess å få ham fri, sier Hansen.

STAMME: Væpnede menn som er motstandere av president Ali Abdullah Saleh utenfor Jemens hovedstad Sana'a.
  • Tor Arne Andreassen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Stig Jarle Hansen er en av Norges fremste forskere med kompetanse på Afrikas Horn og Jemen. Han er spesielt kjent for forskningen han har gjort på Somalias pirater og har reist i de farlige områdene i Somalia og i Jemen mange ganger. Han sier kidnappingen av en 34 år gammel FN-ansatt fra et sentralt strøk i hovedstaden Sana'a kommer som en overraskelse av flere grunner.

— Kidnappingen skjedde i en del av Sana'a som man trodde var trygg, sier Hansen til Aftenposten.no.

Les også

Nordmann (34) bortført i Jemen

Den generelle sikkerhetssituasjonen i Jemen ble ansett for å være bedre enn på lenge. Den 21. februar var det planlagt valg i landet.

— Sjekkpostene rundt om i byen var blitt fjernet og det har ikke vært noen episoder med skyting i år, sier Hansen.

Mange våpen i byen

Likevel er alt langt fra rosenrødt i byen som i store deler av fjoråret var preget av sammenstøt mellom presidenten og opposisjonen. Mange personer som ikke tilhører de offisielle sikkerhetsstyrkene bærer også våpen i hovedstaden.

Stig Jarle Hansen

— Det er veldig mange som bærer våpen her, sier Hansen, som er vant til litt av hvert fra Somalia.

Jemen har vært plaget med mange kidnappinger begått av stammer som vil presse myndighetene til å løslate stammemedlemmer som er blitt fengslet.

— Dette er noe som har gått igjen, og myndighetene har gitt etter for kidnappernes krav, sier Hansen.

Forhandlinger venter

Lokale medier melder at den 34 år gamle nordmannen ble kidnappet av stammen Hariq Akdam. Han skal nå ha blitt fraktet til den østlige provinsen Marib, opplyser en anonym kilde til nyhetsbyrået AFP. Ifølge Yemen Post er FN i kontakt med kidnapperne over telefon for å forhandle.

— Det blir en vanskelig forhandlingsprosess, tror Stig Jarle Hansen.

34-åringen jobber for FNs uviklingsprogram (UNDP). Deres lokale kontor i Jemen var i går travelt opptatt med å håndtere kidnappingssituasjonen. Ingen av de ansvarlige personene ved kontoret var i dag, søndag, tilgjengelig for kommentar.

Det norske utenriksdepartementet har bekreftet at kidnappingen har funnet sted, men ønsker for øvrig ikke å kommentere saken, ut over å si at de står klar til å bistå FN om nødvendig.

Publisert