— Vi har en viktig plikt til å huske på tatarene, og vi er i kontakt med partene for at denne krisen ikke ender i væpnet konflikt. Vi kan ikke bare sitte og se på det som skjer der, sier en tyrkisk regjeringskilde.

Medlemmer av tatarsamfunnet i Tyrkia arrangerte demonstrasjoner i Istanbul, Ankara og Konya i helgen i protest mot den russiske intervensjonen på Krim.

«Nei til Russland, Krim må forbli ukrainsk» var en av parolene under demonstrasjonen utenfor den russiske ambassaden søndag.

Utenriksminister Ahmet Davutoglu reiste lørdag til Kiev og har vært i kontakt med representanter for USA, Frankrike, Tyskland og Polen. Han håper også å møte den russiske utenriksministeren i nær framtid.

Krim var en del av det ottomanske riket til halvøya ble erobret av Russlands Katarina den Store i det 18. århundre. Tatarene har siden levd under harde kår, de ble blant annet deportert til Sentral-Asia av Stalin under annen verdenskrig.

Tyrkia har i mange år hatt nære forbindelser til Krim-tatarene, blant annet ved å finansiere utviklingsprogrammer gjennom et hjelpeprogram basert i Simferopol.