Flere måleverktøy som ble installert i Themsen i løpet av 1980— og 1990-tallet, viser høyere vannstand enn noen gang tidligere, melder BBC.

Søndag ble det sendt ut alvorlig flomvarsel for 14 steder langs elven i Berkshire og Surrey. Politiet mente at så mange som 2500 hjem i Surrey kunne bli oversvømt. Siden torsdag har britene måttet sette inn soldater for å forsøke å holde flom- og regnvann ute fra de hardest rammede stedene. Store landområder står under vann, og en av de sentrale jernbanestrekningene har fått store skader.

Den pågående vinterflommen skal være den verste i Storbritannia på nesten 250 år. Ifølge værvarselet ligger det fortsatt an til veldig vått vær denne uken. Mandag ser imidlertid ut til å bli den tørreste dagen, men dette hjelper lite på den høye vannstanden ettersom tidligere regn fortsatt jobber seg nedover i vannstrømmen. Det er ventet at vannstanden vil stige sørøst i Storbritannia på tross av det ikke er ventet særlig regn i løpet av dagen.

Kommunalminister Eric Pickles innrømmet søndag at regjeringen gjorde en feil da den ikke mudret de flomrammede områdene sørvest i landet, der det også er ventet mer flom. Han skyldte på at dårlige råd fra den britiske miljøetaten Environment Agency, noe som har vekket sinne hos Lord Chris Smith, etatens styreleder. Lord Smith mener problemet er regjeringens budsjettkutt og regler.

Statsministerens kontor opplyser at David Cameron skal besøke flomrammede områder sørvest i landet mandag. Statsministeren har tidligere gitt garantier om ekstra pumper, sandsekker, støtte fra sivilforsvaret, penger og hyppige oppdateringer om værutsiktene.

OVERSVØMT: En politibil ved en nødpumpe i nærheten av landsbyen Moorland sørvest i England. Landet opplever den verste vinterflommen på lang tid.
Toby Melville / REUTERS / NTB scanpix