Både USAs president Barack Obama og USAs finansminister Jacob Lew tok fredag bladet fra munnen om den greske gjeldskrisen. Beskjeden til Aten kunne knapt vært tydeligere:

— Hellas må innføre reformer, sa den amerikanske presidenten under en felles pressekonferanse i Det hvite hus med den italienske statsministeren Matteo Renzi.

Klokken tikker

— De må kreve inn skatter. De må redusere byråkratiet og legge til rette for et mer fleksibelt arbeidsliv, fortsatte Obamas klare beskjed til Aten.

Hellas skylder over 315 milliarder euro, over 2.670 milliarder kroner etter dagens kurs. Den greske statskassa er bunnskrapt. Klokken tikker høyt for grekerne mens de prøver å få til en avtale med långiverne i eurosonen og IMF om utbetaling av nye lånemidler.

Nervøse aksjemarkeder

Hellas håper en avtale skal komme på plass når finansministrene i eurosonen samles i Riga 24. april. Hvis partene ikke blir enige, vil det føre til «stor nød i Hellas», sa Lew fredag. Den amerikanske finansministeren advarte også om at det vil føre til «usikkerhet», både for Europa og verdensøkonomien.

Frykten for at Hellas skal misligholde gjeld øker både i Europa og USA, noe også aksjemarkedene viste fredag. Den amerikanske S&P 500-indeksen sank i løpet av dagen 1,1 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt falt 2,6 prosent.

Investorene sendte også CAC 40-indeksen i Paris ned, 1,6 prosent.