Terrorsiktet bodde like ved EUs hovedkvarter

Fayçal Cheffou, den eneste som så langt er siktet for terrorangrepene i Brussel, bodde i en stille gate bare et steinkast fra EU-hovedkvarteret i den belgiske hovedstaden.

Publisert Publisert

ETTERLYST: Mannen under denne hatten var lenge etterlyst etter bombeangrepet på Brussels flyplass. Nå mener belgiske medier at dette er Faycal Cheffou. Foto: Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Navnet hans står på en liste over beboere ved inngangsdøren, men ingen svarer når dørklokken ringer. Inntil politiet dukket opp på torsdag «har det alltid vært stille her», sier en baker som har utsalget sitt noen få dører lenger ned i gaten.

Første påskedag er det også stille i nabolaget til Cheffou, et par hundre meter unna bygningskomplekset som huser EUs hovedkvarter. Naboene er enten ute, borte på ferie eller de unngår mediene.

Store demonstrasjoner søndag:

Les også

Brussel-politiet måtte mobilisere på flere fronter

Forsøkt utvist fra byen

Mannen som lørdag ble siktet for terrorangrepene, er foreløpig bare identifisert som Fayçal C, men en kilde nær etterforskningen sier det er Cheffou.

Les mer:

Les også

Tre menn siktet for terror i Belgia

Den samme kilden vil ikke kommentere hvorvidt Cheffou er den hvitkledde mannen med hatt som ble fanget opp av overvåkingskameraene på flyplassen Zaventem sammen med selvmordsbomberne Najim Laachraoui og Ibrahim El Bakraoui.

Cheffou har utgitt seg for å være frilansjournalist med en spesiell interesse for flyktninger, men i fjor ble han beskyldt for forsøk på å rekruttere jihadister blant asylsøkere og flyktninger på et flyktningsenter i byen.

Anklagene kom fra Brussel-ordfører Yves Mayeur, som forsøke å få Cheffou utvist fra sentrum av byen. Det endte med at Cheffou i september fikk forbud mot å oppholde seg i parken der flyktningsenteret holdt til.

Få oversikten over terroristnettverket:

Les også

Slik kjente terroristene hverandre

— Konspirasjonsteoretiker

En tidligere kollega, som jobbet med Cheffou ved en radiostasjon i Brussel i 2008, beskriver ham som «intelligent», «lidenskapelig» og «en god lytter» den gangen. Senere skal han derimot ha henfalt til konspirasjonsteorier og «sett ondskap overalt».

Cheffou ble pågrepet torsdag og siktet for «deltakelse i en terrorgruppe, terrordrap og forsøk på terrordrap». Det ble ikke funnet våpen eller sprengstoff hjemme hos ham.

Minst 31 drept

Søndag kveld ble tallet på drepte i terrorangrepene i Brussel oppjustert til 31, i tillegg til de tre selvmordsbomberne. 28 av de drepte er identifisert.

Det nasjonale krisesenteret sier dødstallet fortsatt kan stige ytterligere.

Publisert