IS tar på seg skylden

I en video som ble spredd på sosiale medier lørdag formiddag, tar Den islamske staten (IS) på seg ansvaret for terrorhandlingen i Paris.

Publisert Publisert

I SORG: Franskmenn i sorg etter terrorangrepet som IS har tatt på seg skylden for. FOTO: SCANPIX/REUTER

  • Arne Edvardsen
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Videoen ble publisert av Al-Hayat Media Centre, som er presseorganet til Den islamske staten (IS).

— Vil gjennomføre nye angrep

Terrorgruppens karakteristiske flagg viser i hjørnet. Musikk, grafikk osv. er likt det man tidligere har sett i terrorgruppens propagandavideoer.

I videoen IS sies det på arabisk at terrorgruppen vil gjennomføre nye angrep på Frankrike dersom landet fortsetter å angripe Syria.

Les også:

Les også

Siste om dramaet i Paris

Melding til Frankrike

— Så lenge dere fortsetter bombingen, vil dere ikke leve i fred. Dere vil til og med bli redde for å dra til markedet, sier en opprører i videoen.

Han oppfordrer også franske muslimer til å utføre angrep.

Videoen har tittelen «En beskjed til Frankrike».

— Dette er en melding til deg, Francois Holland. Dette er en melding til alle innbyggere i Frankrike. Vit at våre soldater er utplassert overalt. Og vi har nettopp startet dette marerittet, sier to unge menn, som hevder å representere terrorgruppen IS.

- Sannsynlig scenario

— Vi kan være ganske sikre på at det er noen som sympatiserer med IS eller al-Qaida som står bak, sier forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen.

— Det vil ikke ta lang tid før vi får vite om gjerningsmennene hadde tilknytning til ekstremistorganisasjoner som Den islamske stat. Det fremstår som det mest sannsynlige scenarioet, sier Hemmingby til NTB.

- Store islamistmiljøer

De åtte angriperne mistet alle livet i angrepene. Syv av dem sprengte seg selv.

— Spørsmålet er om det er tatt et strategisk valg om å initiere aksjonen sentralt, eller om det er planlagt lokalt, sier forskeren, og viser til at Frankrike har store islamistmiljøer.

— Men engasjementet Frankrike har i konfliktområder, spiller også inn. I tillegg har de vært koloniherre blant annet i Nord-Afrika, noe som også tidligere har medført negative reaksjoner, legger Hemmingby til.

- Kan være Syria-farere

Juha Saarinen ved den finske forsvarshøyskolen sier det blant gjerningspersonene kan være personer som har kjempet i utlandet, for eksempel i Syria, og så returnert til Frankrike.

— Ved såpass avanserte attentater foreligger det ofte støtte fra utenlandske terrorgrupper, enten i form av finansiering eller planlegging. Jeg er ganske sikker på at det finnes en kobling til enten al-Qaida eller Den islamske staten (IS), sier Saarinen.

TERROR: Eksperter mener enten al-Qaida eller Den islamske staten (IS) står bak terroren i Paris. FOTO: REUTERS/SCANPIX

Jihadistbevegelsen— Selv om IS kobles til brorparten av gjennomførte og planlagte terrorangrep i Europa, så var det al-Qaida som sto bak angrepet på Charlie Hebdo. Det er altså mulig at nattens hendelser har med al-Qaida å gjøre snarere enn IS.

Fredagens angrep i Paris er den verste terrorhendelsen i Europa siden angrepene i Madrid i 2004.

— Det har dukket opp mange planlagte attentat i Frankrike, men myndighetene har klart å forhindre dem. Den lokale jihadistbevegelsen er aktiv, sier forskeren.

Islamske terrorister

Potensielle terrorceller i Europa og Vesten er blitt bedre til å kryptere sin kommunikasjon. Derfor famler de vestlige etterretningstjenester i mørket, sier Danmarks tidligere PST-sjef Hans Jørgen Bonnichsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Les også:

Les også

François Hollande: - Vi skal føre en nådeløs kamp

– Det er et trusselbilde mot Frankrike. Men størrelsen på angrepet, det tror jeg kanskje ikke man var forberedt på, sier forsker Magnus Norell ved Utrikespolitiska Institutet.

Ifølge ham peker det mot islamistiske terrorister.

Også vestlige etterretningskilder Reuters har vært i kontakt med tror at militante islamister står bak terroren. Men ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepene.

— Skulle holdt seg unna Syria

En av selvmordsbomberne skal, ifølge et vitne, ha sagt at angrepet var president François Hollandes skyld.

Ifølge vitnet skal en av angriperne ha nevnt Frankrikes militære innsats i Syria.

— Jeg hørte tydelig en av dem si «Det er Hollandes skyld, det er deres presidents skyld, han skulle ikke ha blandet seg i Syria». De snakket også om Irak, sier vitnet.

- Ropte «Allahu Akbar»

En av angriperne skal også ha ropt «Allahu Akbar» (Gud er stor) før han begynte å skyte rett inn i folkemengden med automatgevær. Vitner på stedet sa at de hørte et stort smell og rundt tjue skudd da angrepet begynte.

Ifølge øyenvitner skal terroristene ha vært utstyrt med Kalasjnikov automatgevær, samt håndgranater. De var ikke maskert.

– Hvem er disse terroristene? Det er en svært vanskelig situasjon og mine tanker går til ofrene. Nå må vi holde samme og holde hodet kaldt, sa Frankrikes president François Hollande i en direktesendt TV-tale.

Se kart:

Les også

Her skjedde terrorangrepet

— Kan ikke knyttes til Norge

PST styrket beredskapen natt til lørdag som følge av angrepene i Paris fredag kveld. Men seniorrådgiver Siv Alsén understreker overfor NTB at det gjennom natten ikke er kommet noen indikasjoner på at angrepene eller gjerningsmennene kan knyttes til Norge.

— PST jobber fortløpende med situasjonsforståelse og informasjonsinnhenting. Og vi vurderer fortløpende om og eventuelt hvordan situasjonen påvirker Norge og norske interesser, sier Alsén.

I en pressemelding fredag kveld skriver PST at den norske beredskapen er styrket og at sikkerhetspolitiet følger utviklingen i Paris nøye.

«Vi vurderer om hendelsene kan få implikasjoner for trusselbildet i Norge», skriver PST.

Islamsk Råd fordømmer

Islamsk Råd Norge fordømmer terroren i Paris på det sterkeste.

I et innlegg på nettsidene til Islamsk Råd skriver generalsekretær Mehtab Afsar at hendelsene i Paris er «sjokkerende og opprørende».

— Det viser at terror rammer blindt. Når terroren på denne måten utøses så setter det preg på oss alle. Islamsk Råd Norge fordømmer terrorhandlinger i Paris på det sterkeste. Våre tanker og følelser går til ofrene og deres pårørende, skriver han.

Les også:

Les også

Charlie Hebdo-drapene ble styrt utenfra

Publisert