- Juul og Rød-Larsen har overtrådt Tjenestemannsloven

Utenriksdepartementet mener Mona Juul og Terje Rød-Larsen overtrådte tjenestemannsloven da de ikke informerte om pengene fra Peres-senteret.

Publisert Publisert

— Jeg kjente ikke til at jeg hadde noen slik informasjonsplikt. Jeg beklager at jeg brøt den plikten jeg hadde, sier Terje Rød-Larsen til NRK Dagsrevyen.

Han understreker imidlertid at han aldri hadde til hensikt å holde tilbake informasjon.

— Jeg har aldri aktet å hemmeligholde dette. Prisutdelingen skjedde i full offentlighet, sier han.

Juul beklager også

UD vurderer en reaksjon overfor Israel-ambassadør Mona Juul fordi hun har overtrådt Tjenestemannsloven. Men hun mister ikke jobben.

Mona Juul beklager at hun ikke informerte UD om prispengene hun mottok i 1999.

— Jeg synes jo dette er trist og leit. Samtidig vil jeg understreke at om jeg har brutt regelverket og ikke behørig nok informert arbeidsgiver, var det noe jeg ikke var klar over. Jeg beklager dette på det aller sterkeste, sier Juul på telefon til NTB fra Tel Aviv.

Ambassadør Juul kommer enten til å få en tilrettevisning eller ordensstraff fordi hun ikke informerte sin arbeidsgiver om pengene hun fikk fra Peres-senteret.

Uklart når reaksjonen kommer

— Det er ikke klart når beslutningen blir tatt om hun får tilrettevisning eller ordensstraff, sa UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik mandag kveld.

Han ville mandag ikke spekulere når avgjørelsen blir tatt, men understreket at departementet vil ta den tiden det trenger.

FNs spesialutsending for Midtøsten Terje Rød-Larsen som også fikk prispenger fra Peres-senteret, er ikke lenger ansatt i staten.

Med fatning

Ifølge pressetalsmann Klepsvik tok Juul og Rød-Larsen beskjeden fra Utenriksdepartementet med fatning.

Spørsmålet er om ambassadør Juuls posisjon vil bli svekket etter reaksjonen fra Utenriksdepartementet.

En tilrettevisning er en mild reprimande, mens en ordensstraff er en mer konkret reaksjon. Den kommer til å bli lagt inn i Juuls personalmappe i Utenriksdepartementet.

(NTB og Jon Tufto)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - UD visste ikke om pengene

  2. Juuls tjenesteforhold granskes

  3. Rød-Larsens omgang med pengar

  4. Fredspris til besvær

  5. - UD-topp skjelte ut Mona Juul

  6. Juul-pengene skaper hodebry

- BRØT LOVEN: Mona Juul og Terje Rød-Larsen kritiseres av Utenriksdepartementet. Foto: Arkivfoto: Fred Ivar Utsi Klemetsen