Løslatte fanger takker Trump, USA og Gud

Nord-Koreas løslatelse av tre amerikanske fanger er et forsøk på å skape tillit i forkant av toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Nå ryktes det at toppmøtet blir holdt i Singapore.

Publisert Publisert

BLE MØTT AV TRUMP: De tre løslatte fangene ble møtte av president Donald Trump ved ankomsten til USA. Foto: Jonathan Ernst, Reuters

  • Claus Block Thomsen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Enda en stein er blitt ryddet av veien før toppmøtet mellom USA og Nord-Korea, etter at det nordkoreanske regimet onsdag løslot tre amerikanske statsborgere, som har sittet fengslet i Nord-Korea imellom ett og tre år.

De tre amerikanerne ble løslatt mens USAs utenriksminister, Mike Pompeo, var på besøk i Nord-Korea, og kort tid etter kom de med en uttalelse gjennom det amerikanske utenriksdepartementet.

– Vi vil gjerne uttrykke vår dype takknemlighet til USAs regjering, president Trump, utenriksminister Pompeo og det amerikanske folk for å ha brakt oss hjem. Vi takker Gud og alle familiene og vennene våre, som ba for oss og vår hjemkomst. Gud signe Amerika, den største nasjonen i verden, sa de i fellesskap.

Les også

Trump takker Kim for løslatelse av tre amerikanere i Nord-Korea

Symbolhandling

De tre amerikanerne kom torsdag morgen tilbake til USA, og Donald Trumptok imot dem da de landet på flybasen Andrews utenfor Washington.

Foruten at de tre tidligere fangene nå kan nyte friheten, er løslatelsen deres også en viktig symbolsk handling, som både USA og Nord-Korea på hver sin måte prøver å dra nytte av.

Trump trenger å vise den amerikanske offentligheten at hans tilnærmelse til Nord-Korea bærer frukt. Samtidig trenger Nord-Korea å vise Trump at han kan stole på det nordkoreanske regimet, og at regimet er interessert i en opptining av forholdet mellom de to landene.

Ifølge flere medier var en løslatelse av de tre fangene et krav fra Trumps side, hvis han overhodet skulle møte den nordkoreanske lederen, og derfor kan løslatelsene anses som en av Nord-Koreas første reelle innrømmelser til USA. I fjor døde den amerikanske statsborgeren Otto Warmbier etter å ha sittet fengslet i Nord-Korea, og Sør-Korea har foreløpig ikke lyktes med å få løslatt seks sørkoreanske statsborgere som også sitter fengslet i Nord-Korea.

LØSLATT: En TV-skjerm med bilder av de tre amerikanerne Kim Dong-chul (til v.), Kim Sang-duk og Kim Hak-song (til h.) på en jernbanestasjon i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: AP / Scanpix

120.000 politiske fanger

I tillegg anslår FN at det finnes mellom 80.000 og 120.000 politiske fanger i Nord-Korea, som styret holder samlet i fire eller fem store fangeleirer under forferdelige forhold.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA kalte i en uttalelse torsdag morgen besøket av den amerikanske utenriksministeren «vellykket», og siterte samtidig Kim Jong-un på at han hadde bestemt seg for å gi de tre amerikanerne amnesti med henvisning til en «offisiell anmodning» fra USAs president.

Det mest oppsiktsvekkende ved uttalelsen var imidlertid at den nevnte det kommende toppmøtet mellom Trump og Kim Jong-un, som er første gang nordkoreanske statsmedier omtaler det planlagte toppmøtet.

Tidligere har Donald Trump snakket om at den såkalte fredsbyen på grensen mellom Nord- og Sør-Korea ville være et opplagt sted å holde toppmøtet. Dette stedet har likevel Trump nå utelukket – angivelig fordi det kunne sende et signal om at han var villig til å reise opp til Nord-Koreas egen bakgård for å møte Kim Jong-un.

Torsdag morgen siterte TV-stasjonen CNN amerikanske regjeringskilder på at toppmøtet sannsynligvis i stedet vil bli holdt i Singapore.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tre amerikanere løslatt i Nord-Korea

  2. Trump takker Kim for løslatelse av tre amerikanere i Nord-Korea

  3. Singapore nøytral grunn for både Trump og Kim

  4. Trump gjer verda farlegare