SV-topp frykter Israel border båten på vei til Gaza

SV-politikeren Mikkel Grüner og resten av mannskapet om bord på fiskebåten har forlatt Italia og satt kursen mot Gaza for å bryte blokaden. I løpet av noen dager er de fremme – hvis de ikke bordes av Israel.

Publisert Publisert

PÅ VEI TIL GAZA: Fiskebåten «Kårstein» skal overleveres fiskere på Gaza dersom den bryter gjennom blokaden til Israel. Foto: FFC

  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fiskebåten «Kårstein», omdøpt «Al Awja», har ligget til kai i Palermo på Sicilia den siste tiden for å gjøre seg klar til siste etappe mot Gaza.

I begynnelsen av mai forlot skipet kaien i Bergen, og har siden det vært innom 23 havner i Europa på vei sørover mot Gaza. Med seg har skipet en stor mengde medisiner. Planen er å levere fra seg skipet til fiskere i Gaza.

Rødt-politiker Torstein Dahle er med på å organisere turen, som er en del av «Freedom Flotilla». Han er overveldet over responsen turen har fått.

– I de fleste havnene vi har besøkt, har det vært arrangementer, møter og støttedemonstrasjoner. Det er det som er målet. Å skape oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza, og bidra til solidaritetsarbeid for palestinernes situasjon.

Kan bli bordet

Dahle var selv i Palermo og sendte skipet av gårde mot Kreta, før de onsdag satte kursen mot Gaza. I tillegg til bystyrerepresentanten Grüner er en norsk delegat og fire nordmenn med blant mannskapet.

For første gang seiler en båt til Gaza under norsk flagg. Spenningen knyttes nå til hvordan Israel vil håndtere forsøket på å sprenge blokaden.

SV-politikeren sendte selv en beskjed via sin samboer, Sara Bell, som hun formidlet på Facebook onsdag:

«Dersom vi skulle bli bordet av israelske flåtestyrker, i strid med internasjonal og maritim rett, ber jeg dere arbeide for at norske myndigheter legger press på Israel og sikrer vår løslatelse.»

PÅ VEI: Denne norske fiskeskøyten skal forsøke å bryte blokaden av Gaza sammen med en rekke andre skip fra andre land. Bildet er fra mai i år, før avreise. Foto: Mikkel Grüner (arkiv)

Vil nå frem

Dahle sier de legger opp til at båten skal komme frem. Da er målet å overlevere de nesten 90 kassene med medisiner til lokalbefolkningen, i tillegg til å overlevere skipet til jord- og fiskeribruksorganisasjonen UAWC.

Samtidig har de erfaring med at Israel border slike fartøy på veien.

– Det er klart en risiko knyttet til aksjonen. I 2010 drepte de ti stykker, tyrkere og en tyrkisk-amerikaner. Men erfaringen den gangen var at det skadet Israel veldig mye. Den internasjonale anseelsen sank kraftig og de diplomatiske forbindelsene ble ødelagt i mange år, sier Dahle, som understreker at dette ikke er noen form for selvmordsaksjon, men et mål om å utfordre en blokade.

Forventer hjelp

Dahle retter krass kritikk mot både dagens og tidligere regjeringers handlinger knyttet til Israels blokade.

– Det er ulovlig. Men det tør de ikke si. I stedet sier de at det er «uakseptabelt», før de utvider handelsforbindelsene med Israel. Ser du på et overfall, kan du ikke si at det er feil, og så utvide kontakten med overfallsmennene etterpå.

Dahle skriver nå brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Som ansvarlige mennesker med samvittighet og kunnskap om de daglige angrepene befolkningen på Gaza lider under, kan de ikke sitte stille.

Fraråder seilasen

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet sier de forstår frustrasjonen over situasjonen som råder i Gaza.

– Samtidig er forsøk på å bryte blokaden forbundet med fare, og derfor noe norske myndigheter sterkt fraråder.

Andersen sier de er kjent med at et norskregistrert fartøy med nordmenn om bord er blant skipene som nå seiler mot Gaza, og opplyser at Norges utenriksstasjoner i Israel og Palestina følger situasjonen. Han legger til at Norge gjentatte ganger har gjort det klart overfor Israel at de må avvikle blokaden.

– Blokaden er et politisk spørsmål som må løses med politiske virkemidler. Det er kun forhandlinger mellom partene, og forsoning på palestinsk side, som kan legge grunnlaget for en varig løsning på situasjonen i Palestina.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. SV-topp til Gaza for å bryte blokade

  2. SV-topp til frontalangrep på Ap

  3. Ensidig Israel-kritikk fra Bjerkestrand

  4. Israel avviser krav om gransking av Gaza-drap

  1. Utenrikspolitikk
  2. FNs sikkerhetsråd
  3. Gaza
  4. Debatt
  5. Israel