Den tragiske hendelsen satte en brå stopper for det populære løpet i Boston, delstatshovedstaden i Massachusetts.

TV-bilder viser kraftig røykutvikling og kaos på stedet etter eksplosjonene, som gikk av på fortauet der det sto tilskuere som heiet på deltakerne. Der ser også ut til å være store mengder blod på stedet, som nå er nærmest folketomt.

— Det har vært en eksplosjon, og politi, brannmannskaper og hjelpemannskaper er på plass, sier en talsperson for politiet i Boston. Det er foreløpig usikkert hva som førte til eksplosjonene, som rammet med omtrent fem sekunders mellomrom, rundt tre timer etter at vinnerne hadde krysset mållinjen. Rundt halvparten av deltakerne var fortsatt i løypa.

Massachusetts allmennsykehus behandler 19 ofre på akutten, men det er ikke klart hva slags tilstand de er i.

Føderal bistand

President Barack Obama har godkjent føderal bistand til Boston, ifølge en journalist i Det hvite hus' pressekorps.

— Han har bedt regjeringen om å sørge for all den assistanse som er nødvendig i etterforskningen og i responsen til det som har skjedd, sier en talsperson for Obama.

Visepresident Joe Biden kaller eksplosjonene for bomber.

— De slo akkurat på TV-en på kontoret mitt. Det har tydeligvis vært et bombeangrep, sa Biden på telefon ifølge Reuters.

Trapper opp sikkerheten

Politiet i New York har besluttet å trappe opp sikkerheten ved landemerker på Manhattan som svar på hendelsen i Boston.

— Vi iverksetter sikkerhetstiltak på hoteller og ved andre kjente steder i byen inntil vi vet mer om eksplosjonene, sier visepolitimester Paul Browne i New York i en uttalelse.

Også i Washington DC er sikkerheten blitt styrket, og området rundt Det hvite hus er blitt sperret av, ifølge Reuters.

Ifølge nettsiden The Atlantic Wire ble hovedkontoret til Boston maraton stengt umiddelbart etter eksplosjonene.

Kaos

Mike Mitchell fra Vancouver i Canada forteller til Reuters at han nettopp hadde kommet i mål da han snudde seg og så en «massiv eksplosjon». Folk begynte å løpe og skrike, beskriver Mitchell.

— Alle flippet ut, sier han.

— Løperne sluttet å løpe og vi hørte mange sirener. Vi skjønte at det var en alvorlig situasjon, sier et annet øyevitne til CNN.

Løpet regnes som et av verdens mest prestisjefylte maraton og har vært avholdt siden 1897. Det er ingen norske deltakere i eliteklassen i maratonløpet, ifølge undersøkelser NTB har gjort, men ifølge arrangørenes nettsider var rundt 30 nordmenn påmeldt.