— Han var på vei tilbake fra en moské etter å ha bedt fredagsbønnen sammen med sin tre år gamle sønn da væpnede menn på motorsykkel åpnet ild. Begge to ble drept, sier polititalsmann Imran Shaukat.

Taliban tok på seg ansvaret for angrepet.

— Vi har angrepet ham, og vi kommer til å fortsette med slike angrep i fremtiden, sier Taliban-talsmannen Ehsanullah Ehsan.

Islamistgruppen har erklært demokrati for uislamsk og gjør alt den kan for å ødelegge lørdagens valg. Hvis valget går som planlagt, vil Pakistan oppleve sin første konstitusjonelle, demokratiske maktoverføring siden uavhengigheten i 1947.

Dyster statistikk

Angrepet mot Siddiq Zaman Khattak i Karachi er langt fra det eneste i sitt slag. På under en måned er over 100 mennesker drept i en rekke angrep mot valgmøter, ifølge en opptelling fra nyhetsbyrået AFP.

Et av de dødeligste angrepene skjedde mandag, da 23 mennesker ble drept og nesten 70 ble såret i et bombeangrepet i byen Kurram. Stedet ligger i det såkalte stammebeltet på grensen til Afghanistan, opplyser tjenestemenn.

Tirsdag fortsatte blodsutgytelsene, da ni personer ble drept og en politiker såret i et selvmordsangrep på et valgmøte i den nordvestlige byen Hangu, som preges av konflikt mellom sunni- og sjiamuslimer.

En mann som drev valgkamp for det sekulære partiet MQM i Sindh-provinsen, hvor Karachi ligger, ble drept i byen Hyderabad 11. april. Sist uke ble en uavhengig kandidat fra Baluchistan-provinsen drept i byen Jhal Magsi.

Valg utsatt

Angrepene har ført til at valget er utsatt i tre valgkretser på grunn av drap på kandidater. Voldsaksjonene fordømmes av myndighetene.

— Slike hendelser har som mål å forpurre valgprosessen i landet. Den føderale regjeringen kommer til å ta alle nødvendige skritt for å granske slike hendelser, sier innenriksminister Mir Hazar Khan Khoso.

Talibans terrorkampanje retter seg mot kristne og sekulære partier. Derfor har angrepene vært rettet mot landets ledende sekulære parti Awami nasjonalparti (ANP), den sekulære Muttahida Qaumi-bevegelsen (MQM) og Pakistans folkeparti (PPP) på sentrum-venstresiden.

— ANP, PPP og MQM er våre mål, bekrefter Ehsan fra Taliban.

Disse tre partiene har sittet i regjering de siste fem årene.

Langvarig kamp

Taliban har i årevis holdt til i fjellområdet Nord-Waziristan på grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Dette stammeområdet har også vært tilholdssted for al-Qaida, som til tider har samarbeidet strategisk med Taliban.

Pakistan har, med omfattende amerikansk støtte, forsøkt å kvele bevegelsen, foreløpig uten hell. Fortsatt skal Taliban rå over noen tusen væpnede krigere som kan mobiliseres til kamp i Pakistan.

— Taliban sier de har en uttalt agenda, og det er å innføre sharialover i Pakistan. De rettferdiggjør sine angrep med at det dreier seg om selvforsvar, det er deres retorikk. De ser på stammeområdene som sine områder, sier forsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

Et grunnleggende problem i kampen mot Taliban er at gruppen skal ha sentrale støttespillere i den pakistanske sikkerhetstjenesten. Samtidig retter mange Taliban-angrep seg mot symboler på den pakistanske staten, som militæret, politiet og sikkerhetsstyrker.

— Taliban ses på som en terrorgruppe og sikkerhetstrussel, men de er nok ikke i stand til å styrte den pakistanske staten. Det er India som dominerer det store sikkerhetspolitiske bildet i Pakistan, sier Stenersen. (©NTB)