Samtidig har Israels regjering gitt klarsignal til innkalling av så mange som 75.000 mobiliseringssoldater. Innkalling av deler av styrken skal være i gang, og det blir hevdet at en bakkeinvasjon av Gazastripen kan være nær forestående.

Øyenvitner sier det er store skader på den fire etasjer høye bygningen i sentrum av byen, og at den ble så godt som jevnet med jorda. Flere bygninger i nærheten ble også ødelagt.

Israels hær bekrefter at hovedkvarteret til Ismail Haniyeh i Gaza er truffet natt til lørdag. Fredag hadde Hamas-ledelsen stilt seg opp foran bygget for å ønske delegasjonen til den egyptiske statsministeren Hisham Kandil velkommen til Gaza.

Også politihovedkvarteret i den vestlige delen av Gaza by og hovedkvarteret for indre sikkerhet nord i byen ble bombet. IDF sier at minst 180 mål er truffet i Gaza siden midnatt natt til lørdag.

Tunisias utenriksminister

Til tross for den meget spente situasjonen kom Tunisias utenriksminister lørdag på et kort besøk til Gazastripen for å vise solidaritet med befolkningen. Han kritiserte Israels angrep som ulovlige og uakseptable.

Representanter for myndighetene på Gazastripen sa lørdag at 41 palestinere er blitt drept siden Israel innledet sin offensiv for fire dager siden. Tre israelske sivile ble drept av en palestinsk rakett torsdag.

Minst 35 personer, hvorav fem fra samme familie, ble såret da flyktningleiren Jabaliya nord på Gazastripen ble rammet, ifølge helsepersonell på Kamal Odwan-sykehuset. Det pågår leting etter flere sårede eller døde i ruinene.

Konflikten tok for alvor av etter at Israel likviderte Hamas' militære sjef onsdag, men i de siste ukene før det har det vært en økning i antall palestinske rakettangrep mot Israel. Nærmere 300 palestinere er såret.

Hektisk jakt på løsning

Det internasjonale samfunnet forsøker febrilsk å hindre at konflikten ender i en regelrett krig slik som da Israel angrep Gazastripen i 2008. USAs president Barack Obama snakket fredag igjen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Egypts president Mohamed Mursi.

Han gjentok at Israel har rett til å forsvare seg, men i samtalen med Netanyahu ble det også snakket om hvordan konflikten kan dempes.

I samtalen med Mursi roste han den egyptiske presidentens forsøk på å dempe situasjonen.

Egypts statsminister Kandil, som besøkte Gaza fredag, sier at Egypt er rede til å mekle i konflikten. Egypt er alliert med Hamas, men har også en fredsavtale med Israel.

Aggresjon

Mursi trappet samtidig opp sin ordbruk mot Israel da han talte i en moské i Kairo fredag. Han anklaget Israel for «åpen aggresjon mot menneskeheten» og sa at Egypt ikke vil overlate Gazastripen til seg selv.

— Dagens Egypt er ikke det samme som gårsdagens Egypt, og dagens arabere er ikke som gårsdagens arabere, sa Mursi.

Flere tusen egyptere samlet seg samme dag utenfor Al-Azhar-moskeen i Kairo for å protestere mot de israelske angrepene. Det ble også meldt om protester i Libanon, Iran, Tunisia og ikke minst på Vestbredden, der demonstrantene støtte sammen med israelsk politi.

Bakkeoffensiv

Regjeringen ga fredag kveld grønt lys til å mobilisere 75.000 reservesoldater. I praksis betyr det at 75.000 soldater som tidligere har avtjent førstegangstjenesten, kan innkalles hvis hæren skulle ha bruk for dem. Innkalling av deler av styrken er allerede begynt, er det tidligere rapportert.

Israel har stengt tre veier inn til Gazastripen.

Forsvarsminister Ehud Baraks forespørsel om økt mobilisering skal ha kommet etter at Hamas' væpnede fløy skjøt en rakett mot Jerusalem. Fredag ble det også avfyrt en rakett mot Tel Aviv som imidlertid falt i havet utenfor byen.

GAZA BOMBARDERES: Ild og røyk stiger opp fra en eksplosjon i Gaza by etter et israelsk rakettangrep lørdag.
Reuters / NTB scanpix