Minst 12.000 mennesker fryktes omkommet etter taifunen Haifuns herjinger.

Over fire millioner personer trenger dessuten nødhjelp etter det som er en av de verste tyfonene noensinne registert.

Spesielt hardt rammet er Tacloban, provinshovedstaden på øyen Leyte, med cirka 220.000 innbyggere. 80 prosent av byen er totalødelagt.

Frykter drap

Det foregår nå en desperat jakt etter mat i ruinene. Flere medier melder om kaos og plyndinger i byen.

— Noen mister forstanden av sult og av tapet av familiene sine, sier han og advarer om at folk blir mer og mer desperate, forteller læreren Andre Pomeda til NTB.

— Folk blir voldelige. De plyndrer forretninger, kjøpesentre bare for å finne mat, ris og melk. Jeg frykter folk vil drepe hverandre på grunn av sult i løpet av uka.

Politiet sier de har sendt inn spesialstyrker for å stanse plyndringen, mens verdenssamfunnet og filippinske myndigheter jobber på spreng for å få inn hjelp til de mange øyene i Visayas-regionen.

Ligner tsunami

Ødeleggelsene fra supertyfonen sammenlignes med en tsunami. Kraftige bølger på opptil fem meter skyldte innover land sammen med vindkast på over 75 sekundmeter. Tyfonen raserte opptil 80 prosent av bygningene i området den for gjennom.

Men situasjonen er svært uoversiktlig og dødstallet kan stige. Myndighetene har ikke fått kontakt med byen Guiuan, med 40.000 innbyggere, som var den første som ble rammet av tyfonen. 80 prosent av byen Baco med 35.000 innbyggere, står under vann, ifølge FN.

Artikkelen fortsetter under videovinduet. Her har en Instagram-bruker filmet tyfonen i Tacloban:

Akutt matkrise

FNs matvareprogram (WFP) vil fly inn 44 tonn med energirik kjeks for å bøte på den akutte matkrisen. Det er nok til å brødfø 120.000 mennesker for én dag.

Men hjelpearbeidet er vanskelig

— Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien. Det har også kommet rapporter om jordskred som følge av tyfonen. Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl.

FNs barnefond UNICEF anslår at 1,7 millioner barn bor i de hardest rammede områdene.

Ifølge tyske Der Spiegel har en konvoi med nødrasjoner blitt plyndret 20 kilometer sør før Tacloban. Matvarene kunne forsørget 5.000 familier.

Rent vann, medisiner og midlertidig tak over hodet er, sammen med mat, de viktigste behovene. Til sammen er omkring 4,5 millioner mennesker i 36 provinser berørt av stormens herjinger, ifølge WFP.

Oversikt over nordmenn

Utenriksdepartementet har ikke oversikt over hvor mange nordmenn som kan være rammet, men rundt 300 har registrert seg hos utenrikstjenesten.

— Ambassaden jobber for fullt med å sjekke alle bekymringsmeldingene. Men det kan ta tid fordi deler av telefonnettet ligger nede, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad til NTB.

Trønderen Erlend Johannesen, som driver et barnehjem i Tacloban, ga livstegn fra seg fredag, men forteller om et desperat behov for hjelp. Han og barna reddet livet ved å klamret seg fast på taket, men barnehjemmet er ødelagt, og nødrasjonene de hadde er skylt vekk.

Verden vil hjelpe

Omverdenen tilbyr å hjelpe Filippinene med redningsarbeidet. EU gir 3 millioner euro (24,6 millioner kroner) i nødhjelp, mens Danmark gir 10 millioner danske kroner.

USA sender blant annet marinefartøy og helikoptre for å bistå med redningsarbeid og bistå i nødhjelpsoperasjonene.

Filippinene er svært utsatt for både uvær, jordskjelv og vulkanutbrudd, men Haiyan ser ut til å være den dødeligste naturkatastrofen man kjenner til i landets historie.

Tyfonen fortsetter sin ferd over Sør-Kina-havet og er ventet å nå kysten av Vietnam natt til mandag norsk tid. Nærmere 900.000 mennesker er evakuert. Tyfonen er blitt svakere, men det er fortsatt ventet kraftig regn og vind, oversvømmelser og jordskred i Vietnam.