De verste elveflommene i Europa på over et tiår har ført til enorme ødeleggelser i Østerrike, Tyskland, Tsjekkia og Ungarn, der Donau hadde nådd rekordhøye nivåer fredag morgen. Også langs Elben har flomvannet gjort stor skade.

Inntil fredag ettermiddag var det ifølge BBC meldt om 15 omkomne i oversvømmelsene i Europa. Fagfolk tror at de økonomiske skadene bare i Tyskland vil overstige 11 milliarder euro eller 84 milliarder kroner.

Lemper sandsekker

Gjennom hele natt til fredag jobbet over 10.000 frivillige ungarere side om side med sivilforsvaret og militæret ved Donau. De lempet sandsekker for å forsterke dikene langs et 700 kilometer langt strekk av elven.

SANDSEKKER: Ungarske soldater lemper sandsekker nær Györ vest for Budapest.
SCANPIX

— Hvis vannet truer med å ta med seg huset ditt, er det ingen som stiller spørsmål ved hva slags folk som hjelper til med å redde det, sa Gabor Veres, som deltok i innsatsen. - Når ødeleggelser truer, står ungarerne sammen, mente en ikke navngitt kvinne som bor nær Donau i Budapest.

Flomtoppen i den ungarske hovedstaden er ventet å komme førstkommende mandag, når vannstanden i elven ifølge ekspertene vil stige til 8,85 meter over normalnivået. Det er 25 centimeter høyere enn den forrige flomrekorden fra 2006.

Fem meter over normalt

I det østlige Tyskland steg vannet i Elben mer og raskere enn ventet fredag. I byen Magdeburg har det vært ventet at flommen ville kulminere med en vannstand på 7,20 meter søndag, men nå er denne prognosen endret til 7,30 meter.

Normal vannstand i Elben ved Magdeburg er rundt to meter, og ifølge borgermester Lutz Trümper må innbyggerne forberede seg på at vannet blir stående mer enn fem meter høyere enn dette i rundt fem dager.

— Utfordringen blir å holde ut denne tiden, sier Trümper.

Flomtoppen flytter seg nordover i Tyskland, og nådde fredag områder i delstaten Sachsen-Anhalt. I regionen Anhalt-Bitterfeld fikk rundt 10.000 mennesker beskjed om å forlate hjemmene sine og søke seg til områder som ikke trues av oversvømmelser.