— Om du synes verden er større enn Europa og tror på et selvstendig Storbritannia, bli med oss og vi skal gi deg ditt land tilbake, uttalte Mark Reckless da han vant suppleringsvalget.

Det måtte avholdes nytt valg fordi Reckless trakk seg fra statsminister David Camerons parti De konservative i september og meldte seg inn i UK Independence Party (UKIP).

Rekordoppslutning

I oktober vant UKIP sitt første sete i Parlamentet da partiets Douglas Carswell gikk av med seieren i et suppleringsvalg i Clacton-on-Sea. Også Carswell gikk fra Det konservative partiet til UKIP.

UKIP er et høyrepopulistisk parti som profilerer seg på motstand mot EU og innvandringsskepsis. Partiet fikk 25 prosents oppslutning på en måling i midten av oktober. Med den fremgangen partiet har hatt den siste tiden, kan det se ut til at det vil spille en markant rolle i britisk politikk fremover, mener eksperter.

Velgerflukt

— Alt kan skje nå, sa UKIPs leder Nigel Farage da utfallet av suppleringsvalget ble kjent, og viste til parlamentsvalget som blir avholdt i mai.

Cameron har lovet å reforhandle Storbritannias forhold til EU foran en folkeavstemming om medlemskap hvis han vinner 2015-valget. Lovnaden blir sett som et grep for å unngå å miste flere velgere til UKIP.

Reckless fikk over 42 prosent av stemmene torsdag, totalt 16.867 stemmer. Den konservative kandidaten, Reckless' tidligere partikamerat Kelly Tolhurst, fikk 13.947 stemmer.

Fremmøtet var på drøyt 50 prosent.