- Opprørerne kan havne på offensiven

Bombing av Gaddafis stridsvogner og raketter har gitt opprørerne tro på at de kan gjenerobre flere byer.

Publisert Publisert
  • Aftenposten
  • Lars Inge Staveland
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Natt til mandag ble den andre bølgen av angrep iverksatt av den internasjonale koalisjonen som håndhever FNs resolusjon, skriver Aftenposten.no. Søndag ble en tre eller fire etasjers bygning tilhørende Gaddafi bombet. Ifølge libyiske myndigheter, var Gaddafis residens en del av komplekset, men amerikanske myndigheter avviser at angrepene blir rettet mot Gaddafi personlig.

Vestlige journalister ble søndag kveld vist det bombede hovedkvarteret søndag. Ifølge Reuters, er Gaddafis residens, militærforlegning og anti-luftvernbatterier plassert på stedet.

— Dette var en barbarisk bombing, sier talsmann Mussa Ibrahim. Regimet i Tripoli hevder over 50 sivile ble drept i helgen, men tallene er umulig å bekrefte.

Huset som i natt ble bombet, ble brukt som kommandosentral for Gaddafis styrker, hevder amerikanske militære talsmann. Frankrike, Storbritannia, USA, Danmark og Italia er blant landene som har deltatt i angrepene i helga og mandag morgen.

Les også: Slik ser Gaddafis hovedkvarter ut nå

- Vi må fremdeles kjempe

Totalt 110 Tomahawk krysserraketter er avfyrt. Ifølge vise-admiral Bill Gortney i USAs militærledelse, sier Libyas luftvern nå ser ut til å være slått ut. Angrepene i helgen har gitt opprørerne troen på at de kan ta tilbake byene som regjeringsstyrkene inntok før resolusjonen kom.

— Gaddafis fordel av stridsvogner og raketter. Det var det som overvant oss. Da vi ikke møtte dem, vant vi frem. Nå kan vi rykke frem igjen. Vi må fremdeles kjempe, men når de ser at de ikke kan vinne, vil alt være over, sier en av opprørslederne i Benghazi, Ahmed al Diwani, til Guardian.

Gaddafis styrker utgjør fortsatt en trussel mot havnebyen Benghazi, men den trusselen er radikalt begrenset. Gortney beskrev Gaddafis styrker der som «isolerte og i villrede». Forsyningslinjene til Gaddafis styrker i Øst-Libya er lange, og svært sårbare.

Dette var en barbarisk bombing.

Gaddafi-talsmann

Førsteamuensis Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo sier koalisjonens angrep kan føre til flere deserteringer i Gaddafis rekker.

— Det er et tenkelig scenarie at balansen på bakken fører til at opprørere havner på offensiven. De har fått en moralsk støtte. Så er det springende punktet om det vil slå motsatt vei for Gaddafi, at regimet vil slå sprekker, sier Utvik til Aftenposten.no.

Flere høytstående tjenestemenn og forsvarstopper hoppet av fra Gaddafis regime da opprørne var på offensiven, men de siste ukene ser det ut til at Gaddafi har konsolidert regimet.

Les også: - Vi er forberedt på at norske liv kan gå tapt

Stridsvognene er i sentrum

Gaddafis talsmann erklærte natt til mandag den andre våpenhvilen siden FN-resolusjonen kom på plass fredag. Men det er lite som tyder på at Gaddafis styrker har avsluttet alle kamphandlinger.

I byen Misrata skal Gaddafis stridsvogner ha tatt seg inn i byen etter at bombingen begynte. Dersom Gaddafi lykkes med å flytte sine stridsvogner inn i byene, vil det bli langt vanskeligere for koalisjoens fly å ødelegge dem.

— Det er kamper mellom opprørere og Gaddafis styrker. Stridsvognene er i Misrata sentrum. Det er så mange sårede at vi ikke kan telle dem, sier Abdelbasset, talsmann for opprørerne i Misrata til Reuters.

Utenfor Benghazi lå restene av ødelagte stridsvogner og personellkjøretøy, som skal ha rykket frem mot havnebyen før bombingen startet. Ifølge Reuters lå minst 14 utbrente lik i sanden.

Guardians korrespondent Chris McGreal skriver at det virket som om soldatene var drept av trykket fra eksplosjonen, og kastet 20 meter bort fra stridsvognene. Unge opprørere danset og jublet ved siden av de ødelagte stridsvognene.

**Les også:

Les også

Den arabiske liga støtter Libya-angrep

Den arabiske liga støtter Libya-angrep**

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mener libyerne må ta kampen selv

BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN