- Skader vårt forhold til Norge

I sin første kommentar sier kinesiske myndigheter av dagens fredspris kan skade forholdet mellom Kina og Norge.

TILHENGER av Liu Xiaobo roper ut sin støtte utenfor hjemmet til fredsprisvinneren i Beijing.
  • NTB
  • Hege Pauline Hovig
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Oslo: Mens resten av verden hyller beslutningen om å gi fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, truer Beijing med at det vil skade forholdet mellom Norge og Kina.

Kinesiske myndigheter var ordknappe i reaksjonen på at Liu får årets fredspris. Men bak den knappe fasaden koker det trolig av sinne.

I en kort kommentar fra kinesisk UD heter det at «Nobelkomiteen har handlet i strid med Nobels prinsipper», og at «dette vil være skadelidende for forholdet mellom Norge og Kina».

— Liu Xiaobo er kjent skyldig i å ha brutt Kinas lover og har fått en fengselsdom av Kinas rettslige instanser. Hans handlinger er det motsatte av hva Nobels fredspris står for, heter det videre.

— Ved å gi prisen til dette mennesket, har Nobelkomiteen krenket og fornærmet prisen, sier talsmann Ma Zhaoxu.

Les også

Fredsprisen til kinesisk dissident

— Tar ikke hensyn til Kina

Kina har lenge advart Nobelkomiteen mot å gi fredsprisen til en kinesisk dissident, og da spesielt Liu Xiaobo, bekrefter komiteens leder, Thorbjørn Jagland.

— Men det er ikke Nobelkomiteens mandat å ta hensyn til Norges forhold til Kina, sier Jagland.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier norske myndigheter ikke har noen grunn til å be Kina om unnskyldning. Han vil ikke spekulere rundt hvilke konsekvenser tildelingen vil få for forholdet mellom Norge og Kina, men understreker at Nobelkomiteen står helt uavhengig av norske myndigheter.

— Dette har vi formidlet til Kina i årevis og helt opp til den siste dag. Det er ingen grunn til å reagere overfor Norge som land, og vi har ikke noe ansvar for å be om unnskyldning for det arbeidet komiteen gjør, sier Støre til NTB.

Les også

Konen gleder seg over prisen

Forlot Nobelinstituttet

Da Jagland leste opp Liu Xiaobos navn klokken 11 fredag, forlot et kinesisk TV-team pressekonferansen i Nobelinstituttet i protest. I Kina gikk CNNs sending i svart i flere minutter.

Blant kinesiske nettaviser var det kun et fåtall engelskspråklige aviser som South China Morning Post og Inside China Today som nevnte fredspristildelingen på sine nettsider.

Nyheten spredte seg likevel raskt, og både i Hongkong og på Taiwan demonstrerte flere personer mot myndighetene i Beijing med krav om at Liu og andre dissidenter må løslates.

Både norske politikere og myndighetene i Tyskland, Frankrike, EU og mange andre land hyller fredsprisvinneren og mener Nobelkomiteen har gjort et riktig valg. Også blant organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch i tillegg til hos flere kinesiske opposisjonelle er det glede å spore. Og et unisont krav om at Liu og andre fengslede dissidenter må løslates fra kinesiske fengsler.

Bidrag til fred

54-årige Liu ble i desember dømt til elleve års fengsel som følge av anklager om undergravende virksomhet. Han har tatt til orde for omfattende politiske reformer i Kina og kjemper for ytringsfrihet, religionsfrihet og forsamlingsfrihet.

Nå får han verdens gjeveste fredspris for sitt bidrag til menneskeretter og fred. Jagland håper at menneskerettene i Kina blir bedret som følge av årets pristildeling.

— De prisene som komiteen har gitt til tidligere menneskerettighetsforkjempere, har påvirket utviklingen. Det er fordi vi har talt med en sterk stemme der andre ikke har turt, og dermed bidratt til å fremme og støtte menneskerettighetsforkjempere, sier Jagland.

Han peker på at den store økonomiske fremgangen Kina har opplevd de siste årene, har løftet millioner ut av fattigdom.

— Med Kinas nye status må det følge økt ansvar, understreket Jagland i komiteens begrunnelse.

— Kina bryter flere internasjonale avtaler landet har undertegnet.

Publisert
BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. «Vi har likt å spille for dere. Takk!»

  3. Sjur (21) og kompisene kom tett på skytingen: – Mange tanker raste gjennom hodet

  4. Politiet: – Flere drept og flere skadde

  5. Her er gullkvartetten fra Bergen – sikret Norge VM-triumf

  6. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by