— Vi må fortsette anstrengelsene for å virkeliggjøre den store renessansen for den kinesiske nasjonen og den kinesiske drømmen, sa Xi Jinping til den kinesiske nasjonalforsamlingen, Folkekongressen, uten å gå i detaljer på hva en slik renessanse betyr.

Men i den 25 minutter lange talen søndag understreket Xi at økonomisk fremgang i verdens mest folkerike land fortsatt vil være det kinesiske kommunistpartiets førsteprioritet. Presidenten tok også til orde for å takle de stadig mer enorme inntektsforskjellene og korrupsjon.

— Motsett dere en nytelsessyk og prangende livsstil, oppfordret han delegatene.

Sterkere hær

Xi, som har tette bånd til det militære, mener også at den kinesiske hæren må styrkes og gjøres bedre i stand til å vinne militære slag.

Kina står midt oppi en bitter strid med Japan om kontrollen over en liten øygruppe i Øst-Kinahavet.

Like etterpå holdt Kinas nyvalgte statsminister Li Keqiang en sjelden pressekonferanse. Kinas politikere stiller svært sjelden til intervju for andre enn statlige kinesiske medier.

Avviser hacking

Der avfeiet han amerikanske påstander om at Kina står bak omfattende hacking.

Kina har i flere år blitt beskyldt for å ha forsøkt å komme seg inn på datasystemer hos det amerikanske militæret og hos firmaer med base i USA.

På en pressekonferanse i Beijing søndag tilbakeviste den nyvalgte statsministeren Li at Kina står bak cyberspionasje, og hevdet landet selv er offer for hacking og spionasje over internett.

— Jeg synes ikke vi skal komme med grunnløse beskyldninger mot hverandre, og at vi heller skal bruke mer tid på praktisk arbeid som vil bidra til cybersikkerhet, sa Li.

Pentagon

Forrige måned kom meldinger om at utenlandsk etterretning skal ha stjålet 24.000 dokumenter fra en forsvarsentreprenør i USA. Det er et av de største dataangrepene mot en leverandør til Pentagon noensinne.

President Barack Obama har den siste tiden kommet med tøffere uttalelser enn tidligere om hackingangrepene.

— Vi har gjort det helt klart overfor Kina og noen andre nasjoner at vi forventer at de følger internasjonale standarder og regler, sa Obama i et intervju med ABC News.