— Vi er alle Chávez, ropte hundrevis av sørgende utenfor militærsykehuset i Caracas der presidenten døde etter to års kamp mot kreft.

Noen veivet med venezuelanske flagg, mens andre bar plakater med tekster som «Folket, Chávez, revolusjon, kampen fortsetter» og «Chávez lever».

— Vi føler at faren til vårt fedreland og mange andre nasjoner fysisk har forlatt oss, sa den 40 år gamle kommuneansatte Francis Izquierdo.

— Han var en mann som lærte oss å elske fedrelandet. Kommandanten har gått bort fysisk, men han forblir i våre hjerter, og vi må fortsette å bygge fedrelandet, sa han med tårer i øynene.

Strømmet til gatene

Folk samlet seg på plasser og gater i byer og landsbyer over hele Venezuela mens de sang nasjonalsangen og holdt opp portretter av mannen som utviklet et nesten mystisk bånd til landets fattige.

Opposisjonsleder Henrique Capriles sendte sine kondolanser til folk og familie og oppfordret venezuelanerne til å stå samlet i en vanskelig stund.

Men enkelte opposisjonelle kunne ikke skjule sin glede over at lederen de hatet så intenst var gått bort.

— Endelig, ropte noen kvinner som strømmet ut i gatene i et overklassestrøk i Caracas.

Men de fleste motstanderne viste seg ikke på gata og ga heller uttrykk for sin fryd på twittermeldinger.

Latin-Amerika i sorg

Over hele Latin-Amerika sørger folk og ledere over Venezuelas president Hugo Chávez' bortgang.

Brasils president Dilma Rousseff hyllet Chávez og kalte ham en stor latinamerikaner. Hans død er et ugjenkallelig tap, og han var en stor venn av Brasil, sa hun før hun observerte ett minutts stillhet på et møte med bondeledere i Brasilia.

Hennes forgjenger Lula da Silva uttrykte også stor sorg og mintes hans kamp for en mer rettferdig verden.

sz1ecf7b.jpg
REUTERS
sz1ecf72.jpg

Bolivias sosialistiske president Evo Morales, som har trukket mye lærdom fra Chávez' lederstil, sa han var knust over nyheten om Chávez' bortgang.— Vi er i smerte, vi er knust. Men frigjøringen ikke bare av det venezuelanske folk, men også av Latin-Amerikas folk, må gå sin gang, sa han.

Ecuadors president Rafael Correa, som også har vært en nær alliert av Chávez, kalte hans bortgang et uopprettelig tap for hele Latin-Amerika.

Landesorg på Cuba

På Cuba, som i årevis har vært helt avhengig av bistand og billig olje fra Venezuela, ble de normale sendingene på radio og TV avbrutt for å kunngjøre Chávez' død.

Bare få øyeblikk etter at den åpnet, ble en musikkfestival avlyst da en offisiell sørgeperiode ble innledet.

I Argentina sa visepresident Amado Boudou at hele Latin-Amerika er i sorg, og at en av de beste er borte. President Cristina Fernández er blant mange latinamerikanske ledere som reiser til begravelsen i Caracas.

Chiles konservative president Sebastián Piñera kalte Chávez en leder som var sterkt engasjert i latinamerikansk integrasjon.

Fryd i USA

Mens latinamerikanere både på venstresiden og høyresiden viste sin sorg eller i det minste sin respekt, var reaksjonen i USA langt mer giftig.

President Barack Obama sendte ut en kunngjøring der han på avmålt og nøytralt vis sa at det er i USAs interesse å ha et godt forhold til Venezuela, og at USA støtter det venezuelanske folk og en politikk basert på demokratiske prinsipper.

Men i Kongressen var det mange som ikke kunne skjule sin fryd over at den dypt USA-kritiske lederen er gått bort.

— I over ti år har Chávez brukt korrupsjon, skremselstaktikk, manipulering og brutale metoder til å herske over det venezuelanske folk. I dag markerer hans død en slutt på hans tyranniske styre, men veien mot demokrati er fortsatt usikker, sa den republikanske kongressrepresentanten Ileana Ros-Lehtinen, som er av cubansk avstamning.

Den demokratiske lederen for Senatets utenrikskomité, Robert Menendez, sa at Chávez hadde styrt med jernhånd og etterlatt seg et politisk vakuum.

— Med frie og rettferdige valg kan Venezuela begynne å gjenopprette sitt en gang så robuste demokrati og sikre respekt for menneskerettighetene, sa Menendez.

sz1ecdde.jpg
REUTERS
sz1ecb34.jpg
REUTERS