Mandag klokken 21 går den utvidede våpenhvilen i Øst-Ukraina ut. Ukrainas president Petro Porosjenko har varslet at han vil bestemme seg for om våpenhvilen skal utvides ytterligere før den tid.

Samtidig fortsetter diplomatiet mellom Porosjenko, Putin, Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel. De fire satt i en to timer lang telefonsamtale søndag. Mandag skal de snakke sammen igjen.

Samtidig som våpenhvilen utløper mandag kveld, går en tidsfrist satt av EU ut. Unionens ledere krever en rekke forbedringer i Øst-Ukraina: Opprørene må forholde seg til våpenhvilen og de ukrainske myndighetene må få tilbake kontrollen over Ukrainas grenseposter i øst.

Det siste EU-kravet var at observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skulle frigis. Det skjedde i helgen.

EU har truet med ytterligere sanksjoner mot Russland dersom disse kravene ikke møtes innen tidsfristen. Putin hevder at de ikke har noe med separatistene å gjøre, og at den ukrainske regjeringen må ta ansvar for volden øst i landet.