Sjevardnadze døde etter lang tids sykdom 86 år gammel, bekrefter hans assistent Marina Davitasjvili. Hun gir ikke flere detaljer om dødsfallet.

Sjevardnadze var den siste utenriksministeren i Sovjetunionen, og vant det første frie presidentvalget i Georgia i 1995. Han ble tvunget til å gå av etter omfattende protester under den såkalte roserevolusjonen i 2003.

Sjevardnadze ble en stund regnet som en helt i Vesten for å ha bidratt til slutten på den kalde krigen. Han hadde en viktig rolle i forhandlingene om nedrustning og meglet fram avtalen som førte til Berlinmurens fall.

— Jeg er ikke sikker på at den kalde krigen kunne ha blitt avsluttet på en fredelig måte uten ham. Han forandret livene våre ... den mannen er en helt, sa tidligere utenriksminister i USA, James Baker, i 2000. Baker tilbrakte mange lange timer med Sjevardnadze ved forhandlingsbordet.

Han fikk imidlertid ikke like stor suksess som president i hjemlandet Georgia. Etter ti år som president, forlot han posten i et land preget av kaos og fattigdom. Sjevardnadze fikk reddet det som gjensto av ettermælet ved å gå av etter masseprotester.

DØDE: Eduard Sjevardnadze ble 86 år gammel.
REUTERS