Rundt 200 palestinske aktivister satte opp leiren fredag i det omstridte E1-området mellom Øst-Jerusalem og den israelske bosetningen Maale Adumim.

Aktivistene nektet å forlate området frivillig etter at israelske myndigheter krevde at de pakket sammen leiren og fjernet seg.

Ved halv tre-tida søndag morgen kom flere hundre politifolk med bulldosere og bar bort alle aktivistene en etter en. Ingen ble skadd i operasjonen, og ingen ble arrestert, ifølge Israels politisjef Micky Rosenfeld.

— De ble fortalt at de hadde tatt seg inn i området på ulovlig vis, og eskortert bort, sier Rosenfeld.

Fredelig aksjon

Palestinere fra flere landsbyer på Vestbredden deltok i protesten. Målet med aksjonen var å sørge for at området ikke blir bosatt av israelere, og at det blir værende på palestinske hender slik at det kan inngå i en uavhengig palestinsk stat.

Palestinerne kopierte taktikken til ekstremistiske jødiske bosettere som setter opp utposter som også Israel betrakter som ulovlige, for å presse fram mer israelsk kontroll over de palestinske områdene.

De satte opp 20 store telt i E1 og kalte leiren Bab al-Shams - Porten til sola - et navn de hentet fra en roman av den libanesiske forfatteren Elias Khoury. Khoury selv ringte aktivistene for å ønske lykke til.

Internasjonale advarsler

USA og flere europeiske land har advart om at en israelsk bosetting her vil kunne ødelegge alt håp om en levedyktig palestinsk stat side om side med Israel. Om bosetningen blir bygd, vil den dele det palestinske området i to.

Israel har i mange år ventet med å bygge ut E1 etter at USAs tidligere president George W. Bush la press på Israel.

Men etter at den palestinske selvstyremyndigheten i fjor høst oppnådde å få Palestina anerkjent som observatørstat i FN, la statsminister Benjamin Netanyahu forsiktigheten til side og autoriserte byggingen av flere tusen boliger i området.

Ryddet straks

Netanyahu gjorde det klart lørdag kveld at han ville ha området ryddet for demonstranter med en gang, enda israelsk høyesterett hadde gitt palestinerne klarsignal til å bli i seks dager.

500.000 mennesker bor i jødiske bosetninger i det okkuperte Palestina, inkludert 200.000 i Øst-Jerusalem.

I henhold til folkeretten er etablering av bosetninger på okkupert område forbudt, og det internasjonale samfunnet har aldri godtatt den israelske okkupasjonen av Palestina, heller ikke annekteringen av den palestinske delen av Jerusalem. (©NTB)