Tre militærfly slapp beholdere med over 5.000 liter vann og over 20.000 måltider til sivile som flykter fra ISILs jihadistiske vold, ifølge en uttalelse fra Pentagon.

Amerikanerne har også angrepet jihadistene fra lufta. I tillegg bistår de irakiske myndighetene med våpenleveranser til styrker i den kurdiske provinshovedstaden Arbil.

Om lag 50.000 mennesker flyktet opp i fjellene fra byen Sinjar etter at den ble erobret av ISIL-soldater tidligere i uka.

Strid om Obamas bombing

USAs president Barack Obama får kritikk for beslutningen om luftangrep mot ISIL-styrkene.

Presidenten har lenge unngått å bruke militære midler til å hjelpe med å avverge krisen som er i ferd med å rive Irak i filler. Torsdag bestemte Obama seg likevel for å godkjenne luftangrep mot militante islamister fra ISIL, som har tatt store områder i Nord-Irak og Syria de siste månedene.

Fredag kom det nye amerikanske angrep mot jihadistgruppa, da de stadig nærmer seg den kurdiske provinshovedstaden Arbil. Flere amerikanske oljeselskaper har baser i området.

— Uklar plan

De nye manøverne har vakt reaksjoner mot presidenten, som gikk til valg i 2008 under løfter på å avslutte krigen i Irak. To år etter at styrkene ble trukket ut, er amerikanerne igjen engasjert i krigføring i samme land - dog i mye mindre grad.

— To fly som slipper bomber på militært artilleri kommer ikke til å snu denne konflikten. Jeg ser ikke hva strategien er, sier Ryan Crocker, som var USAs ambassadør til Irak mellom 2007 og 2009. Også republikanerne har bedt presidenten om en mer helhetlig plan.

Obama begrunnet den amerikanske inngripenen med viktigheten av å unngå et folkemord. Avgjørelsen fikk støtte fra utenriksministeriene i blant annet Sverige og Tyskland.

— Jeg vet ikke om Obama gikk motvillig inn i dette, men han ble til slutt presset opp i et hjørne og var nødt til å handle, sier Frederic Hof, en tidligere Midtøsten-rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet.

Sender våpen til kurderne

Fredag gjorde amerikanerne store øyne da strykerne i den kurdiskeprovinshovedstaden inngikk et sjeldent våpensamarbeid med myndighetene i Bagdad. USA sender også AK-47-gevær og annet utstyr til kurderne via Iraks myndigheter.

Samme kveld snakket visepresident Joe Biden med den irakiske presidenten Fuad Masum på telefon. Han understreket viktigheten av at det blir dannet en ny regjering, men slo samtidig fast at USA uansett er å regne med i kampen mot jihadistene.

— Visepresidenten understreket trusselen ISIL utgjør for alle irakere, og forsikret om at USA vil støtte Irak og alle landet innbyggere - fra nord til sør - i deres arbeid med å forsvare landet mot denne internasjonale trusselen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Barack Obama reiser på en to uker lang ferie med sin familie lørdag. Det er ikke meldt om endringer i planene.