President Mubarak går ikke av

Demonstrantene på Tahrir-plassen reagerte med raseri og skuffelse da Egypts president Hosni Mubarak (82) gjorde det klart at han ikke ville gi etter for kravet om å gå av.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Egypts president Hosni Mubarak går ikke umiddelbart av, men overfører visse fullmakter til visepresident Omar Suleiman.

— Dette handler ikke om Hosni Mubarak, men om Egypt, understreket han i den direktesendte TV-talen torsdag kveld.

Mubarak startet sin tale med å beklage volden som unge demonstranter er blitt utsatt for på Tahrir-plassen.

— Jeg snakker til dere fra hjertet, som en far til sine barn. Jeg er stolt av dere, sa Mubarak henvendt til demonstrantene.

Han lovet at alle som har begått forbrytelser mot demonstrantene, vil bli stilt til ansvar for sine handlinger.

— Martyrenes blod vil ikke være spilt forgjeves, sa han.

Mubarak gjentok deretter at han ikke ville stille til gjenvalg som president i september.

Demonstranter skuffet

Kunngjøringen kom etter timer med spekulasjoner og meldinger som tydet på at Mubaraks 30-årige styre snart ville være over.

Generalsekretæren i regjeringspartiet, Hossan Badrawi, uttalte tidligere på kvelden at han både håpet og forventet at Mubarak ville gå av. Han sa også at han ville være overrasket hvis Mubarak var Egypts president fredag.

Ryktene om at Murabak ville trekke seg førte til en oppglødd stemning blant forventningsfulle demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo torsdag.

— Det har strømmet til med folk i hele ettermiddag og kveld og det er stappfult inne på plassen, sa Anders Sømme Hammer, BTs frilanser i Egypt, tidligere i kveld.

— Det er topp stemning og folk smiler, roper og synger. Noen slapper av fordi de har vært her lenge. Alle lurer på når talen kommer, det er det de venter på. De tror han kommer til å gå av, men ikke alle tror at det skjer i dag.

Etter talen var spenningen blant de flere hundre tusen demonstrantene raskt erstattet med frustrasjon og sinne.

— Kom deg ut!, ropte de rasende mengdene til presidenten.

På vei mot TV-huset

Tusener av demonstranter var natt til fredag på vei mot bygget som huser Egypts statlige fjernsyn og radio.

En av lederne i 6. april-bevegelsen sier også at demonstrantene vil gå mot presidentpalasset i Heliopolis, en mils vei fra Tahrir-plassen.

Begge steder er under sterk bevoktning av hæren.

Tvil om forsvarets rolle

Det knyttes nå en rekke spørsmålstegn til forsvarets holdning og posisjon i kjølvannet av Mubaraks kunngjøring.

Noen timer før talen avbrøt egyptisk fjernsyn sine sendinger for å vise bilder fra landets forsvarsråd, som var samlet uten Mubarak.

— Til støtte for folkets legitime krav vil hæren fortsette å treffes for å undersøke tiltak som kan beskytte nasjonen og dets fremgang og ambisjonene til det store, egyptiske folk, het det i en uttalelse.

Fjernsynskanalen Al Arabiya melder at Egypts hær er klar til å gripe inn hvis demonstrantene i Kairo ikke godtar en plan om fredelig overføring av makten. Hæren ønsker et rolig maktskifte, ifølge kanalen.

Både visepresident Omar Suleiman og utenriksminister Ahmed Aboul Gheit har indirekte truet med at det kan bli nødvendig med militærmakt for å innføre ro og orden.

- Historisk

USAs president Barack Obama holdt tale om Egypt før Mubarak.

— Det som er helt klart, er at vi er vitne til at det blir skrevet historie. Overgangens øyeblikk finner sted fordi Egypts befolkning krever forandring, sa han.

Hva tror du vil skje i Egypt nå? Si din mening her:

Publisert