Den amerikansk signaletterretningen NSA kan gjennom programvaren Xkeyscore følge «nesten alt en bruker gjør på nettet», skrev avisen The Guardian onsdag.

VPN (Virtual private network) er en måte å koble seg til private datanettverk over internett.

Mange norske bedrifter og statlige organer bruker slike tilkoblinger.

«Vis meg alle VPN-oppstarter i et land X, og gi meg dataene så jeg kan dekryptere og oppdage brukeren», står det i instruksjonsmanualen spionsiktede Snowden har lekket til avisen.

— Dette kan bety at kryptert VPN ikke er så trygt som man trodde, sier universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo til NTB.

VPN danner et virtuelt privat nettverk gjennom en kryptert «tunnel» fra en datamaskin til et nettverk et annet sted. Slik kan man koble seg opp mot jobbens datasystem eller skjule sporene sine på internett.

— Slik jeg forstår det så betyr ikke dette at de har sugerør inn i all VPN, men kontrollerer et stort antall VPN-tilbydere. Slik kan de se mye trafikk, sier Hannemyr.

— Eneste måten å garantere seg på er enten å bygge VPN-løsningen selv eller ha kompetente folk som kan undersøke om løsningen er sikker, legger han til.