Ifølge foreløpige offisielle tall søndag kveld ble det flertall for partiene som aksepterer lånepakken til EU og IMF. EU-ledere og investorer som fryktet at en Syriza-seier ville sende Hellas ut av euroen, pustet i noen minutter lettet ut. Men så kunngjorde PASOK at resten av venstresiden må med i regjering.

— En ansvarlig regjering må inkludere Nytt demokrati, PASOK, Demokratisk venstre og Syriza. Det er ikke mulig å ta noen beslutning uten en slik nasjonal enighet, sa PASOK-leder Evangelos Venizelos søndag kveld etter at Syrizas leder Alexis Tsipras hadde erkjent nederlag.

Men Syriza har sagt at det blir uaktuelt å gå inn i en regjering med Nytt demokrati.

— Jeg er sjokkert over uttalelsene fra PASOK, sier Thanos Dokos, sjef for tenketanken EILAMEP i Aten, til NTB.

— Dette betyr at vi ikke får en regjering. Men vi får vente og se om dette er forhandlingstaktikk.

Forankret i eurosonen

Hellas vil forbli forankret i eurosonen og vil respektere sine internasjonale forpliktelser, sier vinneren av det greske valget.

— I dag uttrykte det greske folk sin vilje til å beholde euroen, sa lederen av Nytt demokrati, Antonis Samaras

De foreløpige offisielle tall viser at Nytt demokrati vant avstemningen søndag med 29,5 prosent, noe som gir 128 plasser i nasjonalforsamlingen. Venstreradikale Syriza ender opp med 27,1 prosent og 72 representanter. Sosialistiske PASOK ser ut til å ende på 12,3 prosent og 33 seter i nasjonalforsamlingen.

Tyskland gir etter

Tyskland åpnet søndag for å gi Hellas mer tid til å oppfylle kravene i krisepakken fra EU og IMF.

— Det kan ikke bli store endringer i forpliktelsene Hellas har undertegnet i avtalen. Men jeg ser for meg at vi kan diskutere en forsinkelse når det gjelder å oppnå målene, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle.

Men hva som skjer de neste dagene med forhandlinger om en ny regjering, er altså svært usikkert.

Holdningen til PASOK ser ut til å være at de ikke vil inn i en regjering som blir veldig svak og som kan falle etter bare noen måneder, ifølge Thans Dokos.

— Men nå vi folk ha en regjering, og om de ikke bidrar til det, så tror jeg de heller blir straffet av velgerne, sier han til NTB.