Obama ber tyrkene støtte sin valgte regjering

USAs president Barack Obama oppfordrer tyrkerne til å støtte opp om den demokratisk valgte regjeringen og ber alle om å avstå fra voldelige handlinger.

PROTEST: Tilhengere av president Erdogan har fulgt hans oppfordring om å ta til gatene for å protestere mot de militære styrkene, her fra Taksim-plassen i Istanbul.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Obama har ifølge Det hvite hus blitt holdt fortløpende orientert om de dramatiske hendelsene i Tyrkia fredag kveld og natt til lørdag.

Samtidig opplyser amerikanske regjeringskilder at kuppforsøket i Tyrkia «ikke har noen innvirkning» på militæroperasjonen mot ekstremistgruppen IS i Tyrkias naboland Irak og Syria.

Russland er svært bekymret over situasjonen i Tyrkia, sier Dmitrij Peskov, en talsmann for president Vladimir Putin. Han opplyser at president Putin fortløpende blir orientert.

NATO har foreløpig ikke svart på hvordan alliansens operasjoner eller Tyrkias status vil bli påvirket dersom militæret tar kontroll over landet.

Uavhengige observatører har påpekt at traktaten som opprettet NATO i 1949 ikke inneholder noen mekanisme for å ekskludere medlemsland, i motsetning til stiftelsesdokumentet til andre internasjonale organisasjoner som FN og EU. Det er ingenting i traktaten som sier noe om å blande seg inn i de politiske anliggende til et medlemsland, og Tyrkia har beholdt medlemskapet sitt etter tidligere militærkupp.

Den mye omtalte artikkel 5 om at et væpnet angrep på ett eller flere medlemsland skal anses som et angrep på alle medlemmene, men det har hele tiden vært antatt at dette gjelder et angrep utenfra.

Publisert: