Ifølge aktivistene tar et stort antall utenlandske frivillige seg over grensen fra Jordan daglig, og også store menger våpen fraktes inn i Syria derfra.

Våpenleveransene inkluderer angivelig blant annet halvautomatiske rifler og flere titall bakke-til-luft-raketter, og er en del av en militær hjelpepakke som Vesten og arabiske allierte ga løfte om i juni.

Våpnene er øremerket den syriske opprørshæren for å styrke den foran den ventede amerikanskledede militæroperasjonen mot regimet til president Bashar al-Assad.

Har ligget klare lenge

— Vesten, Saudi-Arabia og Qatar har i flere måneder lovet oss våpen. Men inntil nylig har vi ikke sett en eneste kule, sier Abu Mohammed al-Naimi, kommandør i Syrias frie hær.

Opplysningen bekreftes av jordanske myndigheter. Våpnene smugles nå inn sør i Syria, i områder som kontrolleres av opprørerne. De har ligget lagret nord i Jordan de siste par månedene.

— Vi har i flere måneder mottatt militær hjelp ment for de syriske opprørsstyrkene fra Vesten og Golfstatene, men har avventet en politisk beslutning for å få sendt dem inn i Syria, opplyser en jordansk militærtalsmann.

— Men i forrige uke ble det tatt en beslutning, og nå er tiden inne, sier han.

Vestlige diplomater i Amman bekrefter at det nylig ble tatt en beslutning på høyt nivå om å starte våpenforsendelsene.

Russland ikke overbevist

Russland lar seg ikke overbevise av Vestens påstand om at kjemiske våpen er brukt i Syria, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

— Hva vi har blitt vist, både tidligere og nå nylig, av våre amerikanske partnere i tillegg til britene og franskmennene, er overhodet ikke overbevisende, sier Lavrov mandag. Han legger til at det hersker stor tvil ved mange bilder lagt ut på internett av det angivelige angrepet i Damaskus for snart to uker siden.

Heller ingen andre framstående russiske politikere tror på Vestens påstander.

sz5959db.jpg
SCANPIX

— At det er funnet spor av nervegassen sarin i Syria er ikke bevis for at det er regimestyrkene som har brukt den, skriver Aleksej Pusjkov, leder for utenrikskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen, på Twitter.

— Nervegassen kan ha blitt brukt av militante. Man trenger ikke være Einstein for å gjøre det, skriver Pusjkov videre, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Kina «svært bekymret»

Kinesiske myndigheter er svært bekymret over planene om et ensidig amerikansk angrep på Syria. Det sa en kinesisk regjeringstalsmann på en pressekonferanse i Beijing mandag.

USAs president Barack Obama besluttet nylig å vente med et eventuelt angrep mot Assad-regimet som svar på det antatte gassangrepet i Damaskus for halvannen uke siden til Kongressen har stemt over forslaget.

USA har ifølge den kinesiske regjeringstalsmannen forklart myndighetene i Beijing om bevisene for at Assad-regimet har brukt kjemiske våpen.

— Men Kina advarer alle parter mot forhastede reaksjoner før FNs våpeninspektører har fått fullført sin rapport om hva de fant og analyser av funnene de gjorde da i forrige de undersøkte åstedet for angrepene, sier talsmannen.

FÅR VÅPEN: Våpnene smugles nå inn sør i Syria, i områder som kontrolleres av opprørerne. Her syriske opprørere i Deir al-Zor lørdag.
SCANPIX