Avisen Zaman og TV-stasjonen Samanyolu knyttes til den muslimske predikanten og samfunnsdebattanten Fetullah Gulen, som er bosatt i USA og kjent som Erdogans erkerival.

Erdogan mener at Gulen står bak korrupsjonsanklagene mot mange av hans nærmeste støttespillere, og har anklaget ham for forsøk på å styrte ham. Det benekter Gulen, som tidligere var en av Erdogans allierte.

Søndag ettermiddag var minst 25 personer pågrepet, blant dem storavisa Zamans sjefredaktør Ekrem Dumanli. Zaman har markert seg som en skarp kritiker av Erdogans regjering, og flere hundre ansatte hadde samlet seg utenfor redaksjonslokalene idet politiet aksjonerte.

— Den frie pressen kan ikke bringes til taushet, ropte de.

- Bare kom og ta meg

Dumanli holdt samtidig en tale der han utfordret politiet som var kommet for å pågripe ham.

— Personen som skal pågripes, venter her. Bare kom og ta meg. Jeg venter på dere her, sa han foran kameraene som sendte pågripelsen direkte på tyrkisk fjernsyn.

Dumanli smilte og studerte arrestordren før politiet førte ham gjennom redaksjonslokalene til applaus fra de ansatte som hadde stimlet sammen på balkongene.

— La dem som har begått en forbrytelse, være redde. Vi er ikke redde, sa sjefredaktøren før politiet plasserte ham i en ventende bil.

— Tyrkia er stolt av deg, svarte tilhengerne.

Terrorsiktelse

Totalt 31 personer er siktet for «å ha etablert en terrorgruppe», samt forfalskning og ærekrenkelser, opplyser statsadvokat Hadi Salihoglu i Istanbul.

Også to tidligere politiledere er pågrepet, melder den statlige kringkasteren TRT Haber. Det samme er styrelederen for TV-kanalen Samanyolu og flere andre ansatte, blant dem produsentene i to av kanalens dramaserier. Det ene dramaet handler om antiterror, mens den andre serien har det kurdiske opprøret sørøst i Tyrkia som bakteppe.

— Dette er en kuppregjering. Et kupp er i ferd med å utføres mot demokratiet, sier leder Kemal Kilicdaroglu i opposisjonspartiet CHP.

«Kupp mot demokratiet»

Gulen er den spirituelle lederen for bevegelsen Hizmet, som kontrollerer mediebedrifter, skoler og kultursentre. Hizmet har nektet for å ha noe med korrupsjonssaken mot Erdogans tilhengere å gjøre.

Erdogan har en rekke ganger lovet å hevne det han beskriver som Gulens parallellstat innenfor politi, mediene og rettsvesenet.

— Vi står ikke bare overfor et enkelt nettverk, snarere et nettverk som tjener onde krefter både hjemme og i utlandet. Vi kommer til å styrte dette nettverket og stille dem som står bak og på siden, til ansvar, advarte Erdogan senest fredag.

Twitter-varsler

En mystisk Twitter-bruker ved navn Fuat Avni hadde på forhånd varslet søndagens razzia, slik vedkommende også har varslet en rekke tidligere aksjoner, hovedsakelig mot politifolk som anklages for å støtte Gulen.

Sist uke advarte Fuat Avni, som antas å være en varsler innenfor regjeringsapparatet, om at politiet planlegger å pågripe 150 journalister. Lørdag kveld tvitret han navnene på en rekke journalister; noen av dem ble pågrepet søndag.

EU: - I strid med våre verdier

– Politiraidene og pågripelsene av en rekke journalister og representanter for pressen i Tyrkia er uforenlig med pressefriheten, som er et grunnleggende demokratisk prinsipp, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini og utvidelseskommissær Johannes Hahn i en felles uttalelse søndag.

– Denne operasjonen er i strid med de europeiske verdiene og standardene som Tyrkia streber etter å være en del av, heter det videre.