Lava synlig i vulkanen

Lava er på vei ut, askeskyen fra Eyjafjallajökull er blitt mindre - situasjonen bedrer seg.

MINDRE ASKE: Geologene melder om mindre aske, men kraftig seismisk aktivitet i området rundt vulkanen på Island.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Reykjavik: Det er synlig lava i vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull, og askeproduksjonen minsker, fastslår Islands meteorologiske institutt.

— Det er i hvert fall noe lava som bobler opp fra krateret og lander på isen, sier geologen Hjorleifuer Sveinbjornsson til Reuters.

— Fargen på dampen er brun, men også ganske hvit, så det ligner mest på vann som fordamper.

Han tilføyer at rystelsene har økt og utbruddene i vulkanen fortsetter, men at det ser ut til å komme mindre aske.

Flere eksperter har allerede sagt at lavaproduksjon vil være et godt tegn.

Strålen av aske som står opp fra vulkanen er blitt betydelig mindre enn den var i helgen.

Tidligere mandag varslet den islandske kystvakten og forskere at man skulle fly nær vulkanen for å forsøke å konstatere den nye utviklingen.

Rystelser

Området nær den islandske vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull rystet flere ganger mandag morgen.

— Situasjonen er definitivt bedre enn den var, særlig på lørdag, som var en vanskelig dag for oss på grunn av tykt askenedfall rett sør for vulkanen, sier Urdur Gudmunsdottir, talskvinne for det islandske utenriksdepartementet.

Det kan være et godt tegn for tusener av flypassasjerer som har måttet innstille sine reiser over store deler av Europa på grunn av askeskyene som har tvunget myndighetene til å stenge luftrommet.

Les også

Spyr ut 750 tonn i sekundet

To kilometer

Askeskyen som står opp av vulkanen, ble mandag anslått til å ha sunket til cirka 2 kilometers høyde. Det er mye lavere enn den tidligere høyden på opptil 11 kilometer, opplyser den meteorologiske tjenesten på Island.

— Vi har merket sterke vulkanske rystelser, så det må ha skjedd noen forandringer på vulkanens overflate, sier geologen Hjorleifur Sveinbjornsson ved det meteorologiske instituttet til Reuters.

Lava vil være bra fordi da vil vi ikke få all denne asken, og vi vet jo hva asken gjør med flygingene

Hjorleifur Sveinbjornsson

Lava bra

  • Lava vil være bra fordi da vil vi ikke få all denne asken, og vi vet jo hva asken gjør med flygingene, sier Sveinbjornsson.

Sikten nær utbruddet er nesten null fordi fallende aske metter luften og dekker landbruksområder med et lag med aske som kan være skadelig for dyr hvis det spises, sier politiet til lokale medier.

Enkelte steder er askelaget på bakken ti centimeter, ifølge islandske medier.

Det er en risiko for at smeltet stein kan skape nye veier for vannet fra den smeltende isbreen, slik at deler av det renner ned i vulkanen. Det kan igjen utløse flere eksplosjoner og nye, store askeskyer.

Det har også vært endringer i vindretningen, og meteorologene tror at asken kan begynne å falle ned over hovedstaden Reykjavik tirsdag, melder den islandske nettsiden Iceland Review Online.

Publisert: