Dramatisk på Gazakysten

Blir forfulgt av Israelske skip, men skal ikke være bordet.

  • Aftenposten
  • Stine Barstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Skipet «MV Rachel Corrie», som forsøker å bryte gjennom sjøblokkaden av Gaza, er nå bare noen mil unna kysten av Gaza, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det siste man har hørt fra aktivistene ombord i skipet, er at de er blitt forfulgt av tre Israelske skip de siste timene. Utstyret deres skal ha blitt blokkert av den Israelske marinen, men skipet var ikke blitt bordet, opplyser nettstedet Freegaza.org.

Les også

- Skremmende og ren terror

Aktivistene forsøker på nytt å blokkaden etter at skipene fra den forrige konvoien ble bordet av Israelske marinesoldater tidligere denne uken. Ni personer ble drept under bordingen av skipet «Mavi Marmara» , og mange skadet.

Obduksjonsrapportene av de ni drepte viser at alle ble skutt, flere på kloss hold. Ifølge The Guardian ble noen av dem regelrett pepret med kuler — til sammen skal de ni ha blitt skutt med 30 skudd. Fem av ofrene ble skutt enten i ryggen eller i bakhodet.

Les også

- De angrep med kaldt blod

Blir forfulgt

Det siste man har hørt fra aktivistene ombord i skipet, er at de er blitt forfulgt av tre Israelske skip de siste timene. Utstyret deres skal ha blitt blokkert av den Israelske marinen, men skipet var ikke blitt bordet, opplyser nettstedet Freegaza.org.

Tidligere natt til lørdag meldte blant annet Israelsk radio om at skipet skal ha blitt bordet, men det avviser aktivistene. Organisasjonen skal nå ha mistet kontakt med skipet.

Den israelske hæren (IDF) meldte ved 8-tiden lørdag morgen på Twitter at den har flere ganger har bedt skipet om å endre kurs og gå til den israelske havnebyen Ashdod for å levere nødhjelpen der, men at invitasjonen ble ignorert. Denne meldingen kan også tyde på at skipet ikke er blitt bordet.

Diplomat og fredsprisvinner

Fra båten sier Dennis Halliday, irsk diplomat som tidligere har vært FN-koordinator i Irak, at de venter å ankomme Gaza i 10-tiden.

Foruten Halliday befinner fredsprisvinneren Mairead Maguire og andre aktivister fra Irland og Malaysia seg om bord i skipet, som frakter varer som sement, papir og leker til befolkningen i Gaza.

Rachel Corrie har trosset ordrer fra Israel og oppfordringer fra USA om å legge om kursen, trass i at USA har lagt seg i selen for å få Israel til å lette på blokaden av Gaza i håp om at en ny konfrontasjon kan unngås.

Publisert
BT anbefaler

Lørdag er siste åpnings­dag på to år. Dette skjer med butikkene.

Bare et fåtall får nye lokaler.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. NTB: Regjeringen forbereder store lettelser i korona­tiltakene

  2. – Vi kan godt løsne opp nå

  3. Retten mener hun burde blitt hørt: – En knusende dom

  4. Her kommer kjempebølgene

  5. – Konsekvensen av å feile var mange syke og dødsfall

  6. – Hadde blitt dyrt å betale