Antall omkomne i en voldsom brann i en tekstilfabrikk i Pakistans største by Karachi, har steget til minst 289, og det er frykt for at det kan være enda flere døde inne i bygningen, opplyser pakistansk politi.

Brannen begynte sent tirsdag kveld. Fabrikken hadde ikke nødutganger, og det tok brannmannskapene sju timer å få kontroll over flammene.

Etter hvert som brannmannskapene tok seg inn i bygningen, ble det klart at brannen hadde kostet mange liv.

Hoppet fra vinduer

— Vi fant flere titalls døde i en stor sal i kjelleren som var fullstendig utbrent, sier brannsjefen i Karachi, Ehtesham Salim.

— Bygningen var skjør. Den var pakket som en boks med lite plass for ventilasjon. Det var ingen nødutganger, sier han.

Iallfall 65 av de ansatte greide å komme seg ut av den brennende bygningen, ifølge en politimann på stedet. TV-bilder viste folk som ble berget ut gjennom en luftekanal fra kjelleren, mens noen ble hentet med kraner og andre hoppet ut av vinduene.

Mange brakk bein og armer da de hoppet.

— Hele bygget på fire etasjer sto i full fyr i løpet av to minutter. Porten var låst, det var ingen mulighet for å komme seg ut, og vi satt i en felle, sier Liaqat Hussain, som ligger på sykehus med brannsår over hele kroppen.

Korrupte myndigheter

Brannen er den største på flere tiår i Karachi. Tidligere tirsdag omkom minst 25 ansatte da det brøt ut brann i en skofabrikk i Pakistans nest største by Lahore.

Kritikere sier at Pakistans myndigheter er altfor ineffektive og korrupte til å ta seg av sikkerheten og arbeidsmiljøet til landets fabrikkarbeidere og en lang rekke andre presserende problemer, som strømbrudd, utbredt fattigdom og Taliban-opprøret.

Den 32 år gamle fabrikkarbeideren Mohammad Saleem, som brakk det ene beinet da han hoppet ut av bygningen, forteller at han og kollegene ble fullstendig overrasket da flammene plutselig nådde avdelingen deres.

— Det var fryktelig. Plutselig var hele etasjen full av flammer og røyk, og varmen var så intens at vi stormet mot vinduene, rev ut metallrammene og knuste glasset og hoppet, sier han til AFP.

— Jeg falt i bakken, og det var forferdelig vondt. Jeg så mange som hoppet og som ropte av smerte om hjelp.

Minst 289 døde

Myndighetene sier årsaken til brannen ikke er klar. Rauf Siddiqui, industriminister i Sindh-provinsen, sier at fabrikkeieren etterforskes for grov uaktsomhet.

På hovedsykehuset i byen lå 30 forbrente lik på rekke og rad i likhuset.

— Det er ikke mer plass her. Det er fullt, og de fortsetter å komme, sa en av de ansatte på sykehuset.

Ifølge tjenestemenn kostet brannen minst 289 mennesker livet, men brannmannskapene hadde onsdag ettermiddag fortsatt ikke klart å komme inn i alle fabrikklokalene.

Ifølge nyhetsbyrået DPA var det rundt 450 arbeidere på jobb i tekstilfabrikken Ali Enterprises da brannen brøt ut.

SYV TIMER: Brannen begynte sent tirsdag kveld. Fabrikken hadde ikke nødutganger, og det tok brannmannskapene sju timer å få kontroll over flammene.
SCANPIX
ETTERFORSKES: Myndighetene sier årsaken til brannen ikke er klar. Rauf Siddiqui, industriminister i Sindh-provinsen, sier at fabrikkeieren etterforskes for grov uaktsomhet.
SCANPIX