To sykepleiere ved Texas Health Presbyterian Hospital har fått påvist ebolaviruset etter at de behandlet den liberiske mannen som døde i forrige uke, og amerikanske myndigheter er redde for at flere er smittet.

Den siste at de to sykepleierne ble lagt i isolat tirsdag etter å ha fått feber. Dagen før fløy hun fra Cleveland til Dallas sammen med 131 andre passasjerer.

Myndighetene kontakter nå samtlige passasjerer og har opprettet et eget nummer de kan ringe. Årsaken er at det gikk såpass kort tid mellom flyturen og tidspunktet da hun fikk feber.

Sykepleieren, 29 år gamle Amber Vinson, hadde ingen symptomer under flyturen. Ebola smitter ikke gjennom luft, men gjennom direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

Varslet naboer

Vinson bor alene i et leilighetskompleks. Onsdag morgen våknet de andre beboerne til tekstmeldinger med beskjed om at en nabo var ebolasmittet. Andre fikk vite det via lapper på dørmatten.

Den første sykepleieren som fikk påvist viruset, er 26 år gamle Nina Pham. Hun fikk diagnosen søndag, og tilstanden ble onsdag beskrevet som «god».

USAs største sykepleieforbund er svært kritisk til at to pleiere er smittet.

— Sykepleiere måtte bruke sykehusteip til å lukke åpninger i uniformene sine når de fryktet at hals og hode ble utsatt for smitte mens de arbeidet med pasienten, som hadde styrtbrekninger og voldsom diaré, sier Deborah Burger fra National Nurses United.

Over 70

I alt 76 personer overvåkes nå fordi de deltok i behandlingen av mannen.

Pleierne ved sykehuset vil ikke selv stå frem med kritikken ettersom de frykter å miste jobben, men ifølge fagforbundet deres var det knapt noen rutiner som fungerte i de elleve dagene liberieren fikk behandling.

Første gang han oppsøkte sykehuset, ble han sendt hjem, trass i at han fortalte han hadde vært i Liberia. Da han kom tilbake noen dager senere, synlig syk og med høy feber, ble han sittende på et venterom i flere timer sammen med andre pasienter.

Skittentøy

Da han ble innlagt, var det ingen særskilte retningslinjer for hva som skulle gjøres med hans skitne sengetøy og håndklær, ifølge sykepleierne, og heller ingen instrukser om hvordan det skulle gjøres rent etter oppkast og diaré på pasientens rom.

Prøvene av mannen ble sendt gjennom sykehusets tubesystem uten å være skikkelig forseglet, noe som kan ha forurenset hele systemet.

Sykepleierne fikk også stadig nye instrukser. Først ble de bedt om å bruke vanlige sykehusklær, som er tynne og lett kan rives i stykker. De skulle også bruke kirurgiske masker, ikke de heldekkende maskene som betraktes som det beste alternativet. Både nakken og deler av hodet var blottet.

Frykter flere

I Dallas frykter myndighetene at flere helsearbeidere er smittet.

— Vi forbereder oss på flere uforutsette tilfeller, og det er en svært reell mulighet, sa fylkesdommer Clay Jenkins på en pressekonferanse onsdag.

Mandag varslet sjefen for amerikanske smittevernmyndigheter, Tom Frieden, at rutinene skal endres og opplæringen av helsepersonell skjerpes.