- Atomkraft er bra for klimaet

Prestestyret i Iran vil bruke klimatoppmøtet i København for å få aksept for det omstridte atomprogrammet sitt.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Det sier landets president, Mahmoud Ahmadinejad, i et eksklusivt intervju med den danske avisen Politiken i presidentpalasset i Irans hovedstad Teheran.

– Jeg tror at atomenergi er en god erstatning for fossilt brensel, på lik linje med andre former for fornybar energi som sol og vind. Det handler ikke bare om Iran. Det er bra for alle land å ha adgang til slik teknologi; vi har ikke behov for atombomber, sier Mahmoud Ahmadinejad.

Stormaktsspill

Uttalelsen kommer på et tidspunkt da det ennå ikke har lykkes prestestyret å stoppe de voldsomme interne spenningene etter at den sterkt religiøse Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt som president i sommer. Samtidig truer det internationale samfunnet Iran med nye sanksjoner. Det har også utviklet seg til et dramatisk stormaktsspill om prestestyrets atomprogram – et program som vestlige etterretningstjenester mener skal brukes for å fremstille atomvåpen. Det har prestestyret avvist så langt, og overfor Politiken understreker presidenten nok en gang at beskyldningene ikke stemmer.

– Vi har ikke behov for atombomber, gjentar Ahmadinejad. Til tross for at Iran er omgitt av storpolitiske kruttønner som Irak, Pakistan, Afghanistan og Tyrkia.

«Ubrukelig våpen»

– De som tror at atomvåpen gir politisk styrke, er mentalt ute å kjøre, sier Mahmoud Ahmadinejad med lynende blikk før han bombarderer oss med retoriske spørsmål:

– Kunne atomvåpen redde Sovjetunionen? Nei. Har atomvåpen sikret USA stabilitet i Irak og Afghanistan? Har atomvåpen sikret fred for det sionistiske regimet i Gaza? Nei, det er blitt et ubrukelig våpen i dag.

Mahmoud Ahmadinejad kommer i morgen med sitt følge av rådgivere til klimatoppmøtet i København. Her vil han presenterer to budskap:

  • At atomprogram som det iranske kan være med å redusere utslippet av CO2.
  • At de rike landene må ta et stort ansvar for å redusere klimaforandringer.
    — 75 prosent av forurensningen stammer fra en liten gruppe land som nå må godta internasjonal regulering. De må ta ansvar for å skape et sunt klima i verden, sier Ahmadinejad.

Rister på hodet av Clinton

Frem mot klimamøtet har han vært i kontakt med ledere av store utviklingsland som Brasils president Lula og Venezuelas Hugo Chávez. De kommer også til København for å tale utviklingslandenes sak.

USAs utenriksminister Hillary Clinton oppfordret for et par dager siden søramerikanske ledere til å «tenke seg om to ganger» før de knytter for tette bånd med Irans styre. Clinton beskylder iranerne for å stå bak og fremme internasjonal terrorisme.

Det er beskyldninger som Mahmoud Ahmadinejad bare rister på hodet av når Politiken møter ham i Teheran.

— USA må lære å holde seg innenfor sine egne grenser. Hvem har egentlig sagt at USA skal regjere hele verden, spør han.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Les hele intervjuet i morgendagens papirutgave av BT.

Publisert:
- KLIMAVENNLIG: Iran's president Mahmoud Ahmadinejad sammenligner atomenergi med sol- og vindenergi. FOTO: REUTERS