Anklager Russland etter opprør

Georgiske myndigheter anklager Russland for å ha støttet et opprør på en georgisk militærbase. Tbilisi mener opprøret var et forsøk på militærkupp.

  • Brussel
  • >tbilisi
  • Ntb<br
  • Trygve Mellvang-berg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Opprøret hadde som mål å ødelegge onsdagens NATO-øvelse. Det er et forsøk på et militærkupp, sier forsvarsminister David Sikharulidze.

Sikharulidze la til at myndighetene forhandlet med opprørerne på militærbasen Mukhrovani, som skal telle flere hundre soldater.

Les også profil på Georgia

Et 30-tall stridsvogner skal ha blitt sendt mot militærbasen tirsdag, og president Mikhail Saakasjvili beskrev opprøret som en alvorlig trussel. Men han la til at georgiske myndigheter har kontroll over situasjonen.

– Jeg krever at vår nabo i nord avstår fra videre provokasjoner, sa Saakasjvili med henvisning til Russland.

Ifølge innenriksdepartementet hadde de angivelige kuppmakerne planer om å drepe Saakasjvili.

Russland avviser

I NATO-hovedkvarteret i Brussel har man foreløpig ikke bekreftet opplysningene fra Georgia.

– Ingen kommentar, var svaret NTB fikk tirsdag formiddag.

Basen ligger om lag 30 kilometer fra hovedstaden Tbilisi. Tidligere på dagen opplyste innenriksdepartementet at det var avslørt planer om et militært opprør.

– Etterforskning har avdekket forberedelser til et militært opprør, sa Sjota Utiasjvili, talsmann for det georgiske innenriksdepartementet.

Han la til at flere personer var pågrepet i forbindelse med avsløringen.

Utiasjvili hevder overfor nyhetsbyrået AP at det er en tidligere sjef for spesialstyrkene som står bak opprøret, og at vedkommende har mottatt pengestøtte fra Moskva.

Dette ble kort tid etterpå avvist fra russisk hold.

– Dette er et mareritt og en pine for Saakasjvili-regimet. Man kan ikke beskrive det på en annen måte, sier en anonym sikkerhetskilde i Moskva til nyhets-byrået ITAR-TASS.

President Mikhail Saakasjvili har vært under stort press den siste tiden, med store demonstrasjoner i regi av opposisjonen i landet.

Russisk NATO-protest

Russland har de siste ukene protestert kraftig mot en NATO-øvelse som starter onsdag. President Dmitrij Medvedev har anklaget NATO for å vise muskler i området hvor det for under et år siden var åpen krig.

Opprinnelig skulle 19 land, også ikke-NATO-land, delta med til sammen rundt 1.000 soldater i øvelsen, som har vært planlagt siden forsommeren 2007. Etter press fra Russland har imidlertid Kasakhstan trukket seg. Det er ingen norske bidrag til øvelsen.

Som svar på øvelsen har Russland sendt tropper til grenseområdene i de georgiske utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Russland, som har anerkjent begge republikkene som selvstendige stater, har store styrker stående begge steder. Dette er gjentatte ganger blitt fordømt av NATO og er kjernen i konflikten mellom NATO og Russland etter den fem dager lange Georgia-krigen i fjor. NATO brøt de diplomatiske forbindelsene til Russland, men etter et vedtak å gjenoppta dialogen ved juletider, har nye møter blitt forberedt de siste månedene.

Et første møte på ministernivå i det såkalte NATO-Russland-rådet er planlagt 19. mai, men tirsdag sa diplomatkilder at utenriksminister Sergej Lavrov ikke kommer til å delta.

Publisert:
SLÅR NED OPPTØRET: Georgiske tanks på vei til Mukhrovani-leiren for å slå ned opprøret.
I HARDT VÆR: Georgias president, Michail Saakashvili, er i hard vært for tiden.