Kongo-dommen klar neste lørdag

Neste lørdag faller dommen for drap og spionasje mot Joshua French og Tjostolv Moland i ankesaken i Kongo.

 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det ble bestemt etter at forsvarerne til de to nordmennene hadde holdt sine sluttinnlegg i retten lørdag.

Både Molands forsvarer, advokat André Kibambe, og Joshua French selv, tror ikke dødsdommen fra første rettsrunde blir endret. Kibambe tror dommerne allerede har bestemt seg for utfallet av saken, selv om dom ikke faller før om en uke.

— Når aktor sier at Moland har tilstått alt og bedt om tilgivelse og at han påstår å ha jobbet med Nkunda og tutsiene, sier han dette med en medisinsk rapport laget av tre leger 30. oktober, som klart sier at Moland lider av mental sykdom, sa advokaten ifølge Dagbladet.

Les også

Ber om dødsstraff for Moland og French

Ba om frifinnelse

Joshua French sin forsvarer, advokat Guillaume Likwela, la ned påstand om frifinnelse og sa i sin prosedyre at det ikke er grunnlag for å dømme French for å ha inngått drap eller forbund om drap.

— French hadde ikke noe våpen, og Moland har selv sagt at han ikke hadde informert French om det. Moland rekrutterte også French uten å si hva oppdraget var, sa Likwela.

Advokaten trakk også fram at det ikke er lovlig anledning til å dømme French for spionasje.

— Fordi det ikke er erklært krig, så er beskyldningene om spionasje ikke anvendelige, sa Likwela og henviste til artikkel 29 i den militære straffeloven.

Les også

Avviser Kongos spionasjekrav

Moland skjøt ikke

Advokat André Kibambe var svært engasjert og tok for seg de faktiske bevisene da han startet sin prosedyre for Moland. Allerede tidlig i prosedyren ba han retten vise bildet av den drepte sjåføren Moland er tiltalt for ha skutt på kloss hold.

— Bildet er vist til en våpenekspert som har slått fast at offeret ikke ble drept av en hagle, men et jaktvåpen. Etterforskerne har søkt gjennom skogen og ikke funnet annet enn haglen. De har ikke funnet noe våpen som kunne vært brukt. Det viser at Moland ikke var den som skjøt, sier forsvareren ifølge VG Nett.

Enken etter Abedi Kasongo gikk ut av rettssalen mens fotografiet av hennes drepte ektemann ble vist i retten.

Dommere kom ikke

Før forsvarerne kunne starte sine prosedyrer måtte retten utnevne to ny dommere. To av de fem dommerne, som har fulgt den flere uker lange rettssaken, kunne ikke være til stede den siste rettsdagen.

Hoveddommeren skal ha uttalt at begge har fulgt rettssaken helt fra starten, og de hadde derfor ikke behov for å høre forsvarernes prosedyrer, melder Dagbladet.

Fredag la aktor i saken, major Blaise Bwamulunda, ned påstand om dødsstraff for begge nordmennene. Han mente saken hadde bevist at det var grunnlag for å kjenne dem begge skyldige i spionasje, for å ha konspirert til drap og for drap. I tillegg la han ned påstand om et pengekrav på til sammen 4,5 milliarder kroner fra staten Norge, foruten erstatning til sjåførens familie på 73 millioner dollar fra de to nordmennene.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Enken innrømmer pengestøtte

 2. - Jeg tror på en god slutt

 3. Fikk endelig møte sønnen

 4. – Godt for Moland å møte moren

 5. Får hver sin forsvarer

 6. Advarte diplomater i Kongo mot innblanding

 7. Joshua French forklarer seg i retten

 8. Moland flyttet tilbake til fengselet

 9. - Håper å treffe Tjostolv flere ganger

 10. Ankesaken fortsetter i Kongo

BT anbefaler

– Hvis du ser på scoringene mot Brann i år, er det et godt komishow

Få med deg alle reaksjonene.

LES SAKEN